Alliums kunnen we in het najaar al weer gaan planten. Er zijn wel 700 soorten alliums dus je hebt genoeg keuze voor in de tuin. Het zijn allemaal meerjarige bolgewassen, wat betekent dat ze meerdere jaren achter elkaar in bloei komen. Geniet dus meerdere jaren van het voorjaar tot ver in de zomer van deze sierlijke bloemen. Naast mooi, zijn ze ook nog een goed voor de natuur. Vlinders en bijen houden namelijk erg van de nectar van alliums. Geen enkele reden om geen alliums in de tuin te zetten! Wij helpen je de bollen te planten in het najaar en ze zo mooi mogelijk te houden in het voorjaar.
Planten van alliums
De herfst is de beste tijd om alliumbollen te planten. In de natuur groeit de allium op warme en droge plekken. Je vind ze zelfs op bergwanden. In de tuin gedijen ze het best op een droge en zonnige plaats. De grond moet goed vocht doorlatend zijn, zodat de allium geen natte voeten krijgt. Meng de aarde met grind als de afwatering niet goed genoeg is. Ook tussen vaste planten of struiken komen alliums uitstekend tot hun recht. Vooral wanneer je ze in een grote groep bij elkaar plant, zul je verrast zijn over de bloemenzee in het voorjaar! Let hierbij wel altijd op de plantafstand tussen de bollen en planten. Deze staat altijd vermeld op het plantlabel.
Plant de bloembollen wat later in het najaar, tussen oktober en december. De grond is dan al wat afgekoeld. Doe je dit te vroeg, dan kunnen ze in de winter al uitkomen en afsterven door de kou. Plant alliums wel voor de eerste vorst, anders kunnen de bollen kapot vriezen wanneer ze de grond in gaan. Graaf bij het planten een gat met een diepte van ongeveer 2x de hoogte van de bol. Dit komt neer op zo’n 7 tot 15 cm. Bij kleinere bollen kan je kiezen voor één groot gat. Bij de grotere bollen krijgt elke bol een eigen gat. Anders kunnen de bollen elkaar kapot groeien. Leg de bol met z’n neus naar boven in het gat. Vul de gaten met verse potgrond voor bloembollen. Geef bij droog weer nog water bij. Dek bij vrieskou de alliums goed af en haal bloempotten eventueel binnen. In maart of april kan je de eerste uitlopers al zien, waarna de bloem meestal eind april of begin mei in bloei komen.
Verzorging van alliums
Alliums zijn erg makkelijk in de verzorging. Hun voedsel halen ze uit de bol en ze hebben niet veel extra water nodig. Alleen in langere periodes van droogte kan je af en toe een scheutje water bij geven. Alliums houden wel van grond met veel kalk. Mocht jouw aarde niet veel kalk bevatten, is het handig om de kalkgraad te verhogen. Doe dit bijvoorbeeld door in het najaar beendermeel te strooien over de standplaats van jouw alliums. In het voorjaar kan je organische meststoffen aan de border, volle grond of pot geven. Hier zullen de bloemen sterker van worden en is ook nog eens goed voor de ander planten.
Meerjarige bloeiers
Allium zijn bloembollen met de kenmerken van een vaste plant, want ze zijn meerjarig. Om alliums mooi terug te laten komen in het volgende jaar moet je deze goed verzorgen. De bladeren zijn hiervoor heel belangrijk. In het voorjaar heb je meststoffen gegeven. Het beste moment is wanneer je de bladeren zit opkomen. Alliums halen hun voedsel na de bloei uit de bladeren, om de bol te ontwikkelen voor het volgende jaar. Ook na de bloei geef je organische mest bij. Knip pas de bruin geworden bladeren weg als de allium is uitgebloeid. Dan heeft de bol al het voedsel kunnen opnemen. Bescherm de bollen goed in de winter zodat deze niet kapot vriezen.
Je kan er ook voor kiezen om de bollen te rooien. Haal ze na de bloei uit de grond en bewaar ze op een droge en warme plek (rond 25 graden). In het najaar kunnen de bollen dan opnieuw geplant worden. Doe dit wel op een nieuwe plek. Op de oude plek is het risico op ziektes en plagen groter.
Tip: Mix de ‘oude’ bollen elk jaar met een paar nieuwe alliumbollen om de bloei zo mooi mogelijk te houden. Hoe langer de bollen staan hoe kleiner vaak de bloemen worden.
Prachtige snijbloemen
Allium zijn perfecte bloemen om af te snijden en in een vaas te zetten. Omdat ook uitgebloeide alliums nog sierwaarde hebben, is het niet nodig om ze direct na de bloei af te snijden. Het feit dat alliums sieruien zijn en daarnaar ruiken, hoeft geen reden te zijn om ze niet in een vaas te zetten. Voorkom de uiengeur door ze even kort in koud water te zetten. Ook kunnen de hoog groeiende Allium heel goed worden gedroogd. Gebruik ze bijvoorbeeld in een mooi droogboeket.