Heb je een balkon, een terras of dakterras? Overweeg dan eens om bloembollen in pot te planten! Bloembollen planten in pot is heel makkelijk en ook nog eens leuk. Creëer jouw mini-tuin op het balkon of terras. Wij helpen je een handje.
Bloembollen planten in pot
Het beste is om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten in de periode van september tot en met december. Maar wacht niet te lang, bloembollen planten kan niet meer als het vriest. Een mooie nazomer dag is dus perfect voor het planten van bloembollen. Het planten begint bij de bloempot. De vuistregel is als volgt: de pot waarin je bollen gaat planten moet minimaal drie keer de hoogte van de grootste bloembol hebben. Anders is er te weinig ruimte voor de bollen om tot bloei te komen. Kies een bloempot die bij jouw stijl past en ga aan de slag!
Onderin de pot gaan potscherven, grind of hydrokorrels. Dit zorgt voor een goede afwatering. Zo krijgen de bollen nooit natte voeten. Als de pot buiten staat, zorg dan dat er enkele gaten in de bodem zitten voor de afwatering. Vul de pot verder af met verse potgrond. Neem hiervoor bloembollen potgrond. Deze bevat de juiste textuur en voeding voor bollen om zich perfect te kunnen ontwikkelen. Graaf een gat van 2 x de bol hoogte en breedte per bol. Bollen in potten en bakken mogen best dicht tegen elkaar aan staan, dat geeft een mooi effect. Zorg er wel voor dat de bollen met het “neusje” naar boven geplant worden. Kijk hiervoor goed of je al een steeltje op topje kan herkennen. Over de bloembollen gaat nog een laagje potgrond en druk dit stevig aan. Geef voldoende water, zodat de bloembol wordt aangemoedigd om te gaan wortelen. Bloembollen in pot drogen wel iets sneller uit dan in volle grond, vooral tijdens warme periodes, vergeet dus niet om regelmatig water te geven.
Verzorging bloembollen in pot
Bloembollen in pot kunnen gedurende de winter gewoon buiten blijven staan. Sterker nog, deze winterslaap hebben ze nodig om in het voorjaar te kunnen ontwaken. Gaat het streng vriezen, dan kan je de bloembollen beschermen door een bescherm hoes of noppen folie om de pot te doen. Sneeuw daarentegen is geen probleem, want sneeuw isoleert tegen vorst waardoor bloembollen tegen de kou worden beschermd. In het voorjaar zet je de bloempot op een zonnige plek en geef vaak water bij. Het leuke van bloembollen in pot is dat ze eerder bloeien dan het zomergoed.
Welke bloembollen zijn geschikt voor in potten
In feite kunnen alle soorten bloembollen in potten worden geplant. Het is mogelijk om een mix van bloembollen te planten of om meerdere bloembollen te planten van een soort. Lage soorten bloembollen zijn voor potten en bloembakken ideaal, want deze zijn niet zo gevoelig voor wind.
Bakker.com zet een aantal geschikte lage bloembollen op een rijtje:
Galanthus (sneeuwklokje), Anemone, Crocus, Iris Reticulata, Muscari (blauwe druifjes) Hyacint, Narcis en Tulp.
Geschikte bloempotten voor bloembollen in pot
In feite zijn alle bloempotten geschikt om bollen in te planten, als hij maar voldoende diep is en er gaten onderin zitten zodat het water weg kan lopen. Populaire potten om bloembollen in te planten zijn terracotta potten, zinken emmers en rieten manden. Maar ook voor diegenen met een moderne smaak kunnen bloembollen in pot een mooie aanvulling zijn. Laat je inspireren door onze gehele collectie buitenpotten.
Lasagnebeplanting in pot
Lasagnebeplanting, ook wel etagebeplanting genoemd, kan zowel in potten als in de volle grond. Deze techniek houdt in dat je verschillende lagen bloembollen onder elkaar plant, onderin de bloembollen die als laatste bloeien en bovenin de bloembollen die als eerste bloeien. Denk aan drie of vier lagen, net als bij een Italiaanse lasagne. Diepe potten lenen zich uitstekend voor lasagnebeplanting. Het voordeel van deze techniek is dat je extra lang kunt genieten van het resultaat, omdat de bloembollen om beurten tot bloei komen. Volg bij het planten de zelfde stappen als hierboven uitgelegd, maar maak meer lagen. We leggen stap voor stap uit hoe lasagnebeplanting in pot werkt:
- Onderin de pot gaan potscherven, grind of hydrokorrels. Als de pot buiten staat, zorg dan dat er enkele gaten in de bodem zitten voor de afwatering.
- Vul de bodem van de pot met potgrond.
- Duw de eerste laag bloembollen zachtjes onderin de pot met de puntjes van de bloembollen omhoog.
- Doe er vervolgens weer een laag potgrond bovenop.
- Daarna volgt de volgende laag bloembollen.
- Maak zoveel lagen als je zelf wil en zoveel er in de pot passen.
- Maak af met een laagje potgrond en druk stevig aan.
- Geef de bloembollen extra water bij.
Of bekijk onze video waarin de etagebeplanting duidelijk wordt uitgelegd: