De lelie is een wonderschone bloem die ook wel wordt gezien als het symbool voor de schoonheid van de natuur. De populaire lelie (Lilium) doet het erg goed in combinatie met andere bloembollen en tuinplanten. Lelies worden in het najaar of in het voorjaar geplant en bloeien uitbundig in de zomer!
Lelies: de schoonheid van de natuur
In de wereld bestaan er meer dan honderd verschillende leliesoorten en nog veel meer kruisingen. Er zijn vier grote groepen kruisingen of hybriden: de Aziatische groep, Oriental groep, Longiflorum groep en de LA-groep (kruisingen tussen Aziatische lelies en Longiflorum lelies). Daarnaast zijn er ook enkele leliesoorten in het wild te vinden in delen van Azië, Amerika en Europa.
De lelie bestaat altijd uit 3 binnenste en 3 buitenste kroonbladeren die wat spits aflopen. In het midden tussen de bloembladeren lopen 6 meeldraden. De bloem kan een doorsnee hebben tot wel 25 cm. De kleur, precieze vorm en grote hangen allemaal af van het soort en de grote van de bol.
- De trompetlelie (Lilium Aurelian Groep) heeft, zoals de naam al zegt, trompetachtige bloemen die wat meer in een bekervorm lopen. In juni en juli bloeien de prachtige witte, gele of rozen bloemen. Aan een stengel groeien ongeveer 6 tot 15 bloemen.
- De Madonnalelie (Lilium candidum) staat bekend om zijn witte bloemen en is een van de oudste gekweekte leliesoorten. De lelie kan wel 1.80 meter hoog worden. Ook komen er veel meer bloemen aan de stengel dan bij andere lelies, tot wel 20 bloemen.
- De tijgerlelie (Lilium lancifolium) heeft een prachtige oranje kleur. Speciaal aan deze lelie is dat de bladeren helemaal naar buiten krommen. De meeldraden komen helemaal uit de bloem naar voren. Verder zijn er nog veel meer excentrieke leliesoorten.
Bekijk ze allemaal in ons lelie assortiment.
Lelies in de tuin planten
Lelies zijn zomerbloeiende bloembollen, die hun kleuren laten zien in juni en juli. Plant de lelies in de herfst, van oktober tot december, of in het voorjaar tot april. Doe dit wel buiten de vorstperiode. De bollen kunnen dan kapot vriezen als ze de grond in gaan. Toch raden we je aan om lelies zo vroeg mogelijk de grond in te stoppen. Lelies die vroeger zijn geplant, hebben langer de tijd om te wortelen en worden sterker door de lagere temperaturen. Hierdoor worden de bloemen uiteindelijk groter, groeien ze hoger en worden ze sterker.
Lelies houden van veel zon, maar wel met koele voeten. Plant de bol dus op een plek met genoeg zonlicht die je eventueel af kan dekken voor verkoeling. Houd daarnaast de grond altijd licht vochtig. De bodem moet goed lucht en water doorlatend zijn voor de bollen om goed te kunnen groeien. Meng de aarde met verse potgrond of meststoffen om de kwaliteit te verbeteren. Lees goed voor het planten van de bollen de verpakking. Sommige lelies kunnen goed tegen kalk in de grond terwijl andere soorten er niet tegen kunnen. Weet je het niet zeker? Ga dan voor een lichtzure grond. Daar kunnen alle lelies goed in groeien. Om de zuurgraad van jouw tuin te bepalen, kan je een pH-waarde test laten doen.
Gebruik een praktische plantenschep of een speciale bloembollenplanter als je de bollen in de grond stopt. Plaats de leliebollen met de punt naar boven en de wortels naar onderen in een plantgat dat drie keer zo diep is als dat de bol groot is. Plant de bollen ongeveer 20-25 cm uit elkaar. Maak bij een groot oppervlak eerst een groot plantgat en plant de leliebollen tegelijkertijd in de grond. Vul het gat weer op met potgrond voor bloembollen en druk de aarde aan. Als de grond erg droog voelt, geef je een scheutje water bij. Leliebollen kunnen over het algemeen goed tegen kou. Bij extreme vrieskou, regenval of harde wind raden we wel aan de bollen te beschermen door middel van noppenfolie.
Lelies in een pot planten
Lelies staan niet alleen prachtig in de volle grond, maar ook in een grote bloempot op het terras of balkon. Het planten van lelies op pot is erg gemakkelijk. Je volgt de volgende stappen:
- Kies een grote bloempot en zorg ervoor dat er aan de onderkant gaatjes zitten, zodat overtollig water goed kan weglopen.
- Leg enkele potscherven op de bodem en vul de pot met verse potgrond.
- Plaats de bloembollen met de punt naar boven, ongeveer drie keer zo diep als dat de bol groot is.
- De afstand tussen de bloembollen mag in een bloempot wat kleiner zijn: ongeveer 15-20 cm is goed.
- Vul op met potgrond en druk de aarde wat aan.
- Geef de lelies in de pot direct na het planten water.
- Zet de bloempot op een zonnige plek op het terras of het balkon.
Lelies mengen voor een wauw-effect
Een tuin of een plantenbak wordt nog mooier als deze afwisselende kleuren en verschillende bloemen- en bladervormen bevat. De opvallende lelie kan natuurlijk heel goed in een groep worden geplant. Maar ook gecombineerd met andere planten in de tuin zorgt de lelie voor een echt wauw-effect. Lelies vormen perfecte combinaties met andere hoogbloeiers als gladiolen, agapanthus, lupines en dahlia’s. Houd je van een natuurlijke en ontspannen sfeer in de tuin? Kies dan voor verschillende bloemen in twee of drie kleuren en meng deze. Ben je op zoek naar een nog grotere bloemensensatie? Gebruik dan nog meer verschillende vormen en kleuren. Hoe meer kleuren, hoe beter! Ook hier geldt: Meng de lelies met diverse andere bloemen. Je kan eigenlijk geen fouten maken.
Lelies in huis
Lelies staan als snijbloemen ook prachtig in huis. Snij er een paar uit de tuin af en zet ze met een paar takken uit de tuin in een vaas. Zorg ervoor dat de vaas schoon is en snijd de stengels schuin af. Verwijder de onderste bladeren, zodat er geen bladeren in het water hangen. Afhankelijk van de temperatuur in huis bloeien de lelies tot wel twee weken lang. Zet de vaas niet in de zon en ververs het water een keer per week (of als het troebel wordt).