Elke plantenliefhebber geniet van de vele kleuren van bloembollen in het voorjaar. Deze excentrieke bollen zien er anders uit, exotischer dan alle anderen. Excentrieke bloembollen laten jouw tuin, balkon of terras extra opvallen. Wil jij de mooiste tuin van de straat hebben in het voorjaar? Plant dan de volgende bloembollen in het najaar.
1. De Bulgaarse sierui
De Bulgaarse sierui, niet te verwarren met de gewone sierui of allium, is een magische plant. Deze sierui wordt namelijk reusachtig groot, tot wel een meter hoog. De bloemen laten hun knoppen hangen voor de bloei. Tijdens de bloei gaan de knoppen ineens omhoog. De kleur van de sierui geeft de bloem een extra excentriek effect. Van buiten zijn de bloemen groen met wit, maar van binnen worden deze kleuren ook nog eens gemengd met rood en geel. Ook de bijen en vlinders zijn in de ban van deze sierui, ze komen massaal op de nectar af. De Bulgaarse sierui doet het goed in de (half)volle zon. In juni en juli geniet je van de prachtige bloei.
2. Gefranjerde tulpen
We horen je denken: “Is dit een cactus of een tulp?” Het is een gefranjerde tulp. De kraag van deze tulp is gekarteld en lekker warrig. Gelukkig prikken deze kartels niet. De tulp zelf is bijzonder sterk. Zo houdt hij zijn 45cm hoge stengels rechtop. De tulp is overal in de tuin, op het balkon of terras een eye-catcher. Zon of geen zon, hij groeit en bloeit even prachtig. In april en mei zie je de tulp opkomen, nadat je deze in het najaar hebt geplant. De roze kleur loopt perfect over in het wit, de kartels geven een ruig tintje aan deze zachte tulp. Wil je binnen ook meer kleur? Snijd dan de stengel af en zet ze binnen in een vaas.
3.Grootbloemige krokus ‘Pickwick’
De krokus is een uitzondering op ons lijstje, omdat het eigenlijk geen bloembol is. Het is een knolgewas. Een knolgewas slaat voedsel op in de wortels, waar een bloembol het voedsel uit uitvormige bol haalt. Toch hebben wij de krokus in deze top 5 bloembollen geplaatst. De ‘Pickwick’ is met 15cm namelijk de reus onder de krokussen. Het uiterlijk doet ons denken aan een paars-wit gestreepte zebra. Deze krokus kondigt de lente aan in maart en april. Zon of geen zon, de krokus bloeit overal. Het mooiste is nog dat je jaren achter elkaar van zijn kleuren kan genieten.
4. Oxalis versicolor / Klaverzuring / Candy cane
De klaverzuring (oxalis versicolor) doet je een beetje denken aan een zuurstok. Dit komt door de wit-rode trechtervormige bloemen. Het hartje aan binnenkant heeft een verrassende gele kleur. De klaverzuring is, net als de krokus, een knolgewas. Deze knol scharen we onder de zomerbloeiers. Van juli tot en met oktober bloeit deze zuurstok in (half) volle zon. Wat de klaverzuring verder excentriek maakt? Het is een korte plant, van ongeveer 10-20cm. Perfect voor in een pot op de tuintafel. Of plant deze knol juist onder een reus, zoals de Bulgaarse sierui.
5. Tijgerlelie
Er is zoveel te zien bij deze exotische tijgerlelie. Met zijn knal oranje kleur valt deze bloem gelijk op zodra je de tuin inloopt. Het zwarte stippenpatroon in contrast met de oranje kleur maakt de tijgerlelie extra opvallend. Het lijkt alsof de tijgerlelie constant tegen de wind in staat door de naar achteren gebogen bloembladeren. De meeldraden springen juist weer naar voren. De tijgerlelie kan erg groot worden, ongeveer 75-120 cm. Plant de lelie in (half) volle zon. Vanaf juli tot en met september zie je deze exotische tijger langzaam opkomen, alsof hij zijn prooi besluipt. Per stam bloeien er 12 tot 20 bloemen. Laat de bollen na de bloei lekker in de grond zitten, dan komen ze het jaar erop gewoon weer terug.