Voorjaarskoorts start met de krokus

Voorjaarskoorts start met de krokus

Bloembollen |

Als de krokus (crocus) bloeit, is de lente in aantocht! Op een zonnige dag in de wintermaand februari kunnen ze opeens uit de grond tevoorschijn komen. Deze bloem is bijzonder populair en is er in veel kleuren. Ze zijn overwegend geel, wit of paars, maar er zijn ook soorten met gestreepte bloemen. Laat je ook meevoeren door de krokuskoorts!

Bijzondere krokussoorten

In tegenstelling tot de narcis is de krokus geen bolgewas, maar een knolgewas. Niet alle krokussen bloeien in het voorjaar. Er zijn soorten die al in de herfst uit de grond komen. Deze herfstkrokussen moeten zo snel mogelijk na aanschaf worden geplant, het liefst al in september. Als ze dan in de warme grond zitten, duurt het niet lang meer voor ze uitkomen. Bij de voorjaarsbloeiende krokussen maken we onderscheid tussen botanische soorten en grootbloemige krokussen. Botanische krokussen hebben wat kleinere bloemen en bloeien doorgaans al in februari. Grootbloemige krokussen hebben grotere bloemen en bloeien meestal wat later, namelijk in maart.

Krokussen planten

Het plantseizoen voor krokussen ligt tussen september en december. De beste plantmaand verschilt per soort en is afhankelijk van de temperatuur. De herfstbloeiende krokussen gaan al in september de grond in. De voorjaarsbloeiende krokussen plant je tussen oktober en december, als de warmte uit de grond is. Doe dit wel altijd voor de vorstperiode. De meeste krokussoorten bloeien in februari en maart, sommige soorten zelfs tot april. Herfstkrokussen bloeien in september/oktober al. Ze geven het soms wat grauwe najaar meer kleur!

  • Planten in een border

Ga dus tussen september en december lekker aan de slag in de tuin, zolang het niet vriest. Plant veel krokussen bij elkaar voor een groots effect. Je kan zo’n 200 tot 300 knollen per m² planten voor een grote kleurexplosie. Voor een meer natuurlijk effect strooi je de knollen uit over de border en plant je deze waar ze terecht komen. Kies voor verschillende soorten en kleuren voor een gevarieerde tuin. De krokus ziet er natuurlijk ook mooi uit bij een gazon, of als kleuraccent onder een boom of struik. Krokussen houden van een plek in de volle zon en reageren ook op licht. Dat betekent dat de bloemen opengaan als de zon schijnt en op bewolkte dagen dicht blijven. Mocht je krokussen onder een boom planten, zorg er dan dus wel voor dat deze genoeg licht krijgen. Verder moet de grond waarin de knollen worden geplant rijk aan voedsel zijn en goed lucht- en water doorlatend zijn. Bij zware grond kan je deze eventueel mixen met zand of grind om het meer doorlatend te maken. Maak een plantgat met een diepte van ongeveer 3x de hoogte van de knol. Zorg ook voor een breed gat zodat de wortels niet beschadigd raken. Plaats de knol in het gat met het neusje naar boven en de wortels rustend op de bodem. Vul het gat aan met verse potgrond en druk het lichtjes aan. Als de knollen lang droog hebben gestaan geef je nog water bij. Bescherm tijdens de vorstperiode de krokussen waar al blad aan komt.

  • Krokusknollen in een pot planten

Krokussen zien er niet alleen mooi uit in de volle grond, maar ook in een mand of pot op het terras of balkon. Plant ook de krokussen voor de vorst in de pot. Houd rekening met de plantafstand bij het kiezen van de bloempot. Een sierpot moet groot genoeg zijn zodat de wortels niet de knollen stuk groeien. Voor de groei kan je organische meststoffen mixen met de potgrond voor goed groei. Bij strenge vorst is het aan te bevelen om de knollen in de pot te beschermen, bijvoorbeeld met noppenfolie of beschermhoezen. Je kan de potten ook tijdelijk in de schuur zetten.

Krokussen verzorgen

Krokussen hebben nauwelijks verzorging nodig. In droge periodes geef je wat extra water bij. In de vorstperiode dekken we de knollen af, zodat ze niet kapot vriezen. Na de bloei hebben de knollen vaak wat extra mest nodig, vooral na een voorjaar waarin het weer langere tijd matig is geweest.

Heb jij de krokusknollen in jouw gazon geplant? Wacht dan met grasmaaien totdat de bladeren verdord zijn.

Krokusknollen laten verwilderen

Botanische krokussen zijn uitstekend geschikt om te laten verwilderen. Dit betekent dat het knolgewas zichzelf vermeerdert. Maar je kan de natuur ook een beetje helpen. Aan de bovenkant van de krokusknol groeien nieuwe knolletjes. Deze groeien van de energie van de moederknol Graaf elk jaar na de bloei in de herfst een paar groot geworden babyknollen uit, verdeel die in kleinere delen. Plant deze weer op verschillende plaatsen in de tuin. Doe dit meerdere keren om elk jaar meer krokusjes terug te krijgen. Belangrijk is wel dat je altijd na de bloei de bladeren laat zijn.

Ben jij enthousiast geworden om krokussen te gaan planten? Of wil jij andere bloembollen of -knollen gaan planten in het najaar? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment! Bakker.com heeft A-kwaliteit bollen van de grootste bolmaat. Hier komen de grootste en sterkste bloemen uit. Verder zijn ze allemaal gekeurd door Stichting Kwaliteitskeurmerk Holland Selection. Dit betekent dat onze bloembollen en -knollen altijd gezond zijn. Hierdoor kunnen wij een 100% groei- en bloeigarantie afgeven.