Alles wat je moet weten over de Caladium

Alles wat je moet weten over de Caladium

Kamerplanten |

De Caladium staat bekend om zijn grote, hartvormige bladeren in mooie kleurencombinaties van wit, groen, roze en rood. De prachtige bladtekeningen maken de Caladium echt one of a kind. De Caladium heeft bovendien ook een interessant groeiproces. In deze blog vertellen we je alles over deze beauty.

1- Oorsprong

Oorspronkelijk komt de Caladium uit Midden- en Zuid-Amerika. Een tropische plant in hart en nieren. Door de jaren heen is de Caladium ook door Azië geadopteerd. Hier doet de plant het ook goed in de tropische gebieden. De Caladium wordt ook wel Olifantsoor of Angel Wings genoemd.

2 - Een echte knolplant

De Caladium is een knolplant. Bij een knolplant wordt het voedsel opgeslagen in de wortel of stengel. Bij een bolplant gebeurt dit in de ondergrondse bladeren. Een ander verschil: uit een knol kunnen meerdere sprieten groeien; uit een bol groeit altijd maar één spriet.

3 - Diepe winterslaap

De Caladium houdt in de winter een diepe winterslaap. In de herfst zullen de bladeren langzaam afsterven. In de winter zit de Caladium dus echt in zijn rustperiode. Wanneer je goed voor de knol zorgt (die blijft als enige over!), zal de plant weer helemaal fris en fruitig wakker worden en mooi gaan bloeien en groeien.

4 - De Caladium in huis

De Caladium houdt van een goede, lichte plek in jouw huis. Maar let op: zet de Caladium niet in de volle zon: dan kunnen de dunne bladeren verbranden. Die ideale omstandigheden voor een Caladium? 20 graden met een luchtvochtigheid van boven de 60%. Het blijft natuurlijk een tropische plant!

5 - De Caladium in de tuin

Een Caladium kan ook zeker geplant worden in de tuin. Het liefst op een plekje in de schaduw met af en toe een heel klein beetje zon (zeker niet op het warmst van de dag). De plant doet het goed onder bomen, heesters, en in borders. Een ideale plant dus om donkere schaduwplekjes in je tuin mee op te vrolijken.

6 - Water geven

Geef de Caladium twee keer week water. Het liefst zo regelmatig mogelijk, zodat de grond altijd even vochtig is. In de zomer is het goed om de Caladium wat extra te besproeien met een plantenspuit. In de winter is water geven niet nodig.

7 - Overwinteren

De winter gaat beginnen, wat nu? Wacht geduldig totdat de Caladium in winterrust gaat. Dit merk je aan het afsterven van de bladeren. Wacht totdat de bladeren volledig zijn uitgedroogd en knip ze dan pas af. Graaf de knollen voor de vorst op uit je tuin en bewaar ze op een droge en koele plaats binnenshuis. Zorg ervoor dat de temperatuur op deze plek niet onder de 12 graden zakt. Heb je een Caladium in pot? Plaats dan de Caladium met pot en al in een geschikte ruimte.

In een warmer klimaat is het niet nodig om de knol uit de grond te halen en kun je deze gewoon laten zitten.

8 - Na de winter

Na de vorst kun je de knol weer in de aarde planten. Dit is ook het moment om de Caladium te vermeerderen. Je kunt een knol in kleine stukken snijden. Zorg ervoor dat elk stuk in ieder geval één "oog" of knobbel bevat. Vanuit hier zal de knol gaan groeien en is het alleen nog maar wachten op een roze tuin of huiskamer.

9 - Exclusief

De Caladium is een exclusieve plant en is wat moeilijk als plant te verkrijgen, maar soms kun je geluk hebben. In het voorjaar kun je de Caladium knol wél gemakkelijk kopen.

10 - Veel verschillende soorten

De Caladium heeft veel groen met roze gezichten. Er zijn veel verschillende soorten! En een leuke bijkomstigheid: de namen zijn allemaal ook erg leuk. Wat dacht je van Party Punch, Sunset Pink en Miss Muffet?

In ons assortiment is de Caladium regelmatig aanwezig! Je koopt de Caladium bij ons gemakkelijk online. Bovendien kun je er van op aan dat de kwaliteit perfect is. Wij versturen alleen Caladiums in topconditie!