Uit jouw liefde voor groen

Uit jouw liefde voor groen

Kamerplanten |

Kamerplanten hebben, net als wij, liefde nodig. De één net iets meer dan de ander en dat is juist zo leuk aan planten. Daarom is het belangrijk om goed op de details van kamerplantenverzorging te letten. Alle aandacht die jij je kamerplanten geeft, krijg je terug. De planten zullen een lang en gezond leven leiden. Daarnaast geven de bloeiende kamerplanten sterke en bloeiende bloemen. Met onze basistips geniet jij straks optimaal van jouw planten.  

Voelen is de eerste stap

Laat je gevoel spreken bij het verzorgen van kamerplanten. Net als mensen en dieren hebben planten de juiste hoeveelheid voeding en water nodig. Zowel te veel als te weinig water zijn gevaarlijk voor de plant. Voel om de paar dagen aan de aarde van de kamerplant om te weten of je water moet geven. Steek je vinger in de potgrond om een goede inschatting te maken. Vaak als de aarde nog lichtvochtig is, hoef je niet direct water te geven. Kamerplanten als cactussen en vetplanten kunnen goed een langere tijd droog staan. Vooral bij nieuwe planten is het belangrijk om de vochtigheid te checken. Een goede start is het halve werk! 

Een slokje drinken met een tussendoortje

Is het tijd om de plant water te geven? Geef dan altijd kleine beetjes lauw water. Hier maak je veel kamerplanten blij mee. Zeker tropische planten vinden lauw water lekker. Van te koud water kunnen de wortels van de plant schrikken en daardoor geen water meer opnemen. Een glaasje water is genoeg om de dorst te lessen. Twee keer per jaar, tijdens de groeiperiode, geef je wat extra plantenvoeding. Dit cadeautje maakt de plant sterker en gezonder. Mix dit met het gietwater en giet het rustig bij de wortels van de plant.  

Subtropisch groen

Kamerplanten zijn vaak tropische planten die houden van warmte en luchtvochtigheid. Vooral een constante temperatuur en genoeg licht zijn belangrijk. De verwarming of een open raam zijn plekken om te vermijden. Een wekelijkse sproeibeurt doet wonderen voor de gemoedstoestand van de plant. Neem hierbij ook altijd de onderkant van de bladeren mee. 

Houd de planten stofvrij

Van stoffige bladeren wordt een plant niet vrolijk. Stof kan beestjes aantrekken, en daar zit niemand op te wachten. Verwijder ook de dode bladeren, zodat alle energie naar de gezonde bladeren gaat. Vaak helpt de plant je een handje. Bij veel planten herken je dode bladeren aan de bruine kleur en de droge structuur. Gele bladeren betekent vaak dat ze te veel of te weinig water hebben gekregen. Te veel zonlicht kan ook gele bladeren veroorzaken. Check altijd het plantlabel voor extra hulp.  

Tip: Om jouw plant in een keer op te knappen, neem je hem mee onder de douche. Zo verwijder je het stof en geef je tegelijkertijd een sproeibeurt.

Wil jij meer hulp bij het verzorgen van jouw planten? Neem dan een kijkje op onze kamerplanten blog.