Barbecueën met kruiden uit eigen tuin

Barbecueën met kruiden uit eigen tuin

Moestuin |

Blijft het ’s avonds al langer licht en krijgt de zon alweer wat kracht? Dan is het weer barbecuetijd! Lekker eten met vrienden of familie in de tuin wordt nog leuker met kruiden uit eigen tuin. Met kruiden uit eigen tuin kunnen de heerlijkste marinades, salades of verse kruidenboter voor bij de BBQ gemaakt worden. Hier een selectie van de lekkerste tuinkruiden om mee te barbecueën:

Kruidenboter met tuinkruiden

Vaak draait een barbecue natuurlijk om vlees of vis, maar ook vers stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter kan niet ontbreken bij de bbq. Tuinkruiden die hier uitermate geschikt voor zijn zijn peterselie en bieslook. Hak de kruiden fijn, meng het met roomboter en voeg er nog wat knoflook aan toe voor een beetje extra pit.

Peterselie

Peterselie is een laagblijvende plant die gemakkelijk zelf te kweken is. Geef peterselie in droge perioden extra water en houd de grond onkruidvrij. Zo zal de peterselie goed blijven groeien.

Bieslook

Dit kruid is gemakkelijk te kweken omdat het veel doorstaat: de bieslook is zelfs winterhard. Bovendien kan bieslook makkelijk worden ingevroren. Meng wat fijngehakte peterselie en bieslook samen met wat roomboter. Voeg naar smaak zout, peper en knoflook toe.

Tuinkruiden in marinades

Rozemarijn

Dit kruid wordt vaak gebruikt bij grillgerechten, dus zeker geschikt voor bij de BBQ. Bijvoorbeeld lamsvlees, kip en aardappelen combineren hier uitstekend bij. Tegenwoordig zijn zeker krieltjes met rozemarijn populair. Geef de rozemarijnplant zeker niet teveel water; rozemarijn houdt zelfs meer van een zanderige of rotsachtige grond.

Oregano

Oregano wordt vaak gebruikt in marinades als smaakmaker. Perfect bij lamsvlees, souvlaki of kip. Maak de marinade met citroen voor een goede smaak.

Tijm

Tijm is een vaste plant en kan niet missen in een hoekje in de tuin met tuinkruiden. Tijm wordt veel gebruik in de Zuid-Europese keuken, en past goed in marinades voor meerdere soorten vlees. Maak de marinade met tijm, citroensap, sesamolie, olijfolie, knoflook, peper en zout.

Barbecue salades

Bovengenoemde tuinkruiden peterselie, bieslook, rozemarijn, oregano en tijm zijn ook uitstekend te gebruiken in bijgerechten voor bij de barbecue, zoals salades. Maak bijvoorbeeld een groentesalade met deze kruiden, of een rijke pastasalade.

Vergeet de BBQ niet af te sluiten met een heerlijk kopje muntthee uit eigen tuin!