Rozen snoeien: hoe en wanneer?

Rozen snoeien: hoe en wanneer?

Snoeien |

Er zijn veel soorten rozen, die op verschillende manieren en op verschillende tijden gesnoeid willen worden. In deze blog leggen we per roos precies uit hoe en wanneer je jouw roos moet snoeien.  

In onderstaande rozenkalender zie je ook precies wanneer je jouw roos moet snoeien. Je kunt de snoeikalender ook downloaden, nog makkelijker!  

Grootbloemige rozen en trosrozen 

  • Snoeien in februari en maart 
    Grootbloemige rozen en trosrozen kunnen al in februari of maart worden gesnoeid. Om vorstschade te voorkomen, raden wij je aan om alleen te snoeien als het niet te hard vriest. Snoei de takken van de grootbloemige rozen die door de vorst zijn beschadigd, weg. Snoei ook het dode hout weg. 
    Wij raden je aan om de struiken niet meer dan vijf hoofdtakken te laten aanmaken. Snoei de takken die te veel zijn weg, door ze op verschillende hoogtes af te knippen. Dikkere takken snoei je terug op zeven knoppen, minder dikke op vijf knoppen. De hoogste knop moet het liefst naar buiten wijzen. Zo voorkom je dat er een tak zal ontstaan die naar binnen groeit. Knip de rozen met een scherpe schaar vlak boven de knop af. 
  • Snoeien in de zomer 
    In de zomer kennen we bij rozen de bloemensnoei. Hiermee bedoelen we het wegknippen van de uitgebloeide bloemen. Hoe meer je knipt, hoe meer de roos zal gaan bloeien. Door het wegknippen van de uitgebloeide bloemen voorkom je dat de roos zijn krachten 'verspilt' aan zaadvorming (bottelvorming).  
  • Snoeien in oktober en november 
    Als je in het najaar, na de bloei van de rozen, de plant wat in vorm wilt snoeien om 'netjes' de winter in te gaan, is dat geen probleem. Denk er wel aan om de rozen niet te kort te snoeien. Anders zouden ze in de winter wat in kunnen vriezen. 

Klimrozen 

  • Snoeien in februari – maart 
    De eerste paar jaar na het planten hoef je klimrozen nog niet te snoeien. Na een paar jaar kun je er het beste wel mee beginnen. Als je de klimroos helemaal niet te snoeit, zul je namelijk na een paar jaar het groen en de bloemen steeds hoger zien opkomen. En aan de onderkant zal de klimroos wat kaal worden. Om dit tegen te gaan, kun je ieder jaar een gedeelte van de hoofdtakken helemaal terugknippen tot op 3 knoppen en ongeveer 30-40 cm boven de grond. Verdeel ze gelijkmatig, vanuit deze takken zal de klimroos weer uitgroeien. Knip ongeveer een derde van de roos terug.  

 
Knip de uitlopers van de hoofdtakken die het jaar ervoor hebben gebloeid sterk terug, tot 2 à 3 cm van de hoofdtak. Knip jong hout niet terug, daar zullen straks de meeste bloemen aan bloeien.  

Snoei altijd ook de dode takken weg. 

Bodembedekkende rozen 

    • Snoeien in maart 
      Bij bodembedekkende rozen kun je het dode hout in maart wegsnoeien samen met de takken die door de vorst zijn beschadigd. Verder hoeft dit type roos nauwelijks gesnoeid te worden. Als je jouw bodembedekkende rozen toch een beetje wilt bijsnoeien omdat ze misschien te wild worden, houd dan de snoeitechniek van de grootbloemige rozen of trosrozen aan.

    Stamrozen 

    • Snoeien in februari - maart 
      Wil je een roos op stam terugsnoeien, dan kun je het beste vijf hoofdtakken overhouden na het snoeien. De dikkere takken snoei je terug tot op zeven knoppen, de andere takken tot op vijf knoppen. De laatste knop wijst het liefst naar de buitenkant van de struik.  

    Snoei ook het dode hout weg en de takken die door de vorst zijn beschadigd. 

    Wilde takken wegsnoeien 

    Veel rozen zijn tegenwoordig geoculeerd. Dit betekent dat er een veredelde (gekweekte) roos met hele goede eigenschappen op een wilde onderstam is geplaatst. Dit wordt gedaan omdat de gekweekte roos minder ziektegevoelig is en de wilde onderstam veel groeipower heeft. De roos krijg zo een enorme boost. Een geoculeerde roos is sterker en winterharder. 

    Geoculeerde rozen hebben een oculatiepunt. Dit punt is te herkennen aan de verdikking op de stam waaruit de takken ontspringen. Hier is de gekweekte roos op de wilde onderstam geplaatst.  

    Nu kan het voorkomen dat op het gedeelte onder het oculatiepunt (dus op de 'wilde' onderstam) nog één of meer takken groeien. Dat noemen we dan 'wilde' takken. De kans is klein dat hier hele mooie bloemen aan gaan groeien, dus die takken kun je helemaal wegsnoeien. Knip zo dicht mogelijk bij de onderstam het 'wilde' hout weg. De ‘wilde’ takken kun je wegsnoeien wanneer je wilt.  

    Vergeet niet de rozen snoeikalender te downloaden. 

     

    Wil je meer weten over het planten, verzorgen of snoeien? Bekijk dan de rozen-pagina in onze plantguide.