Wist je dat het regelmatig snoeien en uitdunnen van waterplanten nodig is voor een verzorgde vijver? In het najaar wil je namelijk voorkomen dat de vijver vol ligt met allerlei blaadjes en stengels. Daarnaast is het ook belangrijk om jouw vijver gezond te houden en dit doe je door zuurstofplanten terug te snoeien. Op die manier kunnen ze blijven groeien. Welke vijverplanten je moet snoeien en wanneer de beste periode is leer je hier.
1. Zuurstofplanten
Zuurstofplanten zijn de belangrijkste planten van jouw vijver. Ze geven, zoals de naam al zegt, zuurstof af aan het water waardoor micro-organismen in de vijver kunnen leven. Verder houden zuurstofplanten algenvorming zo veel mogelijk tegen, door voedingsstoffen uit het water op te nemen. Zo blijft het water helder. Het is dus essentieel dat deze planten gezond blijven. De planten doen het op hun best zolang ze kunnen blijven groeien. De groei neemt namelijk af op het moment dat de stengels boven het wateroppervlak komen. Op dit moment gaat de energie van de plant niet meer naar de groei van de planten, maar naar de ontwikkeling van de bloemen. Dit wil je eigenlijk voorkomen, omdat dan de zuiverende functie van de zuurstofplanten afneemt. Daarom raden we je aan om tijdig te snoeien, zodra de zuurstofplanten het oppervlak raken.
Wat is belangrijk voor het snoeien van zuurstofplanten?
- Snoei de zuurstofplant(en)terug tot ongeveer 1/3 van de lengte. Dit kan je meerdere keren per jaar doen.
- Het najaar (september/oktober) is de beste tijd om zuurstofplanten terug te snoeien, zodat deze weer kunnen uitlopen in het voorjaar.
- In het voorjaar begint de groeiperiode weer en zullen de zuurstofplanten snel weer aan het wateroppervlak staan. Knip ze dan opnieuw terug tot minimaal 15 cm onder het wateroppervlak.
- Je kan ervoor kiezen om de stengels van de planten met je handen te breken of af te knippen met een vijverschaar.
2. Oever- & Moerasplanten
Oever- en moerasplanten hebben voornamelijk een sierfunctie bij de vijver. Ze worden meestal gebruikt als natuurlijke overloop aan de randen van de vijver. Dit soort planten komen dicht bij tuinplanten die je bijvoorbeeld in de border zet, alleen kunnen ze beter tegen natte voeten! Net zoals als borderplanten zijn over- en moerasplanten vaak uitgebloeid in het najaar. Dit zorgt voor afgestorven bladeren, bloemen en stengels die in het water kunnen vallen. Mochten de bladeren en stengels niet in het water vallen maar op de oever, kun je ze laten zitten tot het voorjaar en dan pas snoeien. Hangen ze wel in het water, dan moet dit zo snel mogelijk weggehaald worden. Bladeren en stengels kunnen namelijk gaan rotten, wat slecht is voor de kwaliteit van het water.
Tip : Knip de stengels af tot vlak boven de grond en haal hangende bladeren boven het water weg. Bladeren, stengels en bloemen die al in het water zijn gekomen, haal je weg met een schepnet.
3. Waterlelies
Waterlelies worden gezien als de koninginnen van de vijver en mogen dus niet ontbreken. Ze geven een prachtige kleur aan jouw heldere vijver. Voor waterlelies geldt eigenlijk hetzelfde als voor de oeverplanten en moerasplanten, ze sterven in het najaar af en moeten dan ook gesnoeid worden. Haal de dode bladeren en bloemen weg en voorkom dat rottende bladeren en bloemen te lang in het water blijven liggen.
Wist je dat...
Waterlelies hard groeien en daardoor veel blad krijgen. Dit gebeurt voornamelijk tijdens de groei- en bloeiperiode in het voorjaar. Snoei dan de overtollige bladeren weg, zodat de vijver nog genoeg zonlicht en zuurstof krijgt.
4. Verjongen van vijverplanten
Vijverplanten zijn over het algemeen goed te verjongen. Je doet dit zodat je elk jaar weer nieuwe en sterke vijverplanten hebt. Wij helpen je hier een handje bij.
-
Waterlelies
Eens in de 3 of 4 jaar raden we aan je waterlelies te verjongen. Waterlelies verjong je op het moment dat de bloemen van de waterlelies in jouw vijver vijf tot tien centimeter boven de waterspiegel groeien. Verjongen doe je door de mand waarin de lelie geplant is, uit de bodem te halen. Haal de wortelstok uit het mandje en snij een goede topscheut van ongeveer 15 cm hier van af. De oude wortelstok gooi je weg en de nieuwe scheut plant je opnieuw. Deze plaats je iets naar boven wijzend in een waterleliemand, welke gevuld is met een mengeling van vijveraarde en leem. Zet de wortel met zijn snijwond in een hoek. Plant de mand opnieuw in de vijver voor een jonge vol bloeiende waterlelie.
-
Zuurstofplanten
Zuurstofplanten zijn ook ideaal om te verjongen. Dit kost weinig extra werk, doordat je de gesnoeide stengels kan gebruiken. Van de weggeknipte plantdelen, kies je een aantal gezonde nieuwe uitlopers. Deze kunnen opnieuw geplant worden in een vijvermand. Lees hier meer hoe je vijverplanten het best kunt aanplanten. Let goed op de periode wanneer je jouw vijverplanten wilt verjongen. Zuurstofplanten kan je alleen in maart en april verjongen, waar waterlelies de hele zomer verjongd kunnen worden (juni tot augustus).