Wil je mooie en sterke tuinplanten en bomen in de tuin, dan is het belangrijk om regelmatig te bemesten. Je bloemen en planten zullen niet alleen langer en beter groeien en bloeien, ze zijn ook een stuk minder vatbaar voor ziektes en plagen. En dat wil je! Niet alleen de planten in de grond, maar ook planten in bloempotten of terrasbakken hebben regelmatig extra voeding nodig voor een optimale groei en bloei. Maar, welke verschillende soorten voeding zijn er nu eigenlijk en wanneer en hoe vaak moet je eigenlijk bemesten? Wij vertellen het je in deze blog!
Wanneer moet ik mijn tuin bemesten?
In principe is het voorjaar de beste tijd om jouw planten, bomen en bloemen te bemesten. Jouw groen is dan helemaal klaar om te groeien en bloeien en kan daar best wat hulp bij gebruiken. Op de verpakking vind je vaak precies beschreven hoe lang de plant met de voeding kan doen. Vaak is twee keer in het voorjaar bemesten genoeg (laat er een paar maanden tussen zitten). Maar, rozen bijvoorbeeld kunnen vaker bemest worden. Wil je meer weten over het bemesten en verzorgen van jouw favoriete plant? Zoek ’m op in onze plantguide. Daar lees je precies hoe en wanneer je moet bemesten.
Na het bemesten is het belangrijk dat de plant lekker veel water krijgt. Zo worden de voedingsstoffen uit de meststoffen goed verdeeld in de bodem en kunnen de wortels de voedingsstoffen gemakkelijk en geleidelijk opnemen. Helemaal slim: bemest op een bewolkte dag, als er wat regen is voorspeld.
Wat is nu het verschil tussen organische mest en kunstmest?
Organische mest
Door organische mest te gebruiken, krijg je een gezonde, voedingsrijke bodem en daardoor een mooie en volle plant met gezonder blad en een langere bloei. Naast koemest behoren ook compost, turf, tuinaarde en potgrond tot de organische meststoffen. Deze meststoffen zijn allemaal opgebouwd uit organisch materiaal. Het regelmatig gebruiken van organisch materiaal is erg belangrijk voor de tuin. De bacteriën, schimmels en wormen breken het organische materiaal af en maken er humus van. Het grote voordeel van organische mest is dat de voeding geleidelijk door de plant wordt opgenomen. De planten krijgen bovendien geen groeischok zoals dat bij kunstmest wel het geval is.
Meer weten over de pH-waarde van de grond en het gebruik van turf? Lees het hier.
Kunstmest
Kunstmest is voedsel voor de plant en heeft geen invloed op de structuur van de grond en het bodemleven. Omdat de voedingsstoffen uit kunstmest rechtstreeks door de wortels worden opgenomen, komt het voedsel direct bij de plant. Door kunstmest groeit en bloeit de plant sneller. Kunstmest vraagt om preciezere dosering en is evenwichtig samengesteld en gericht op een specifieke behoefte van bepaalde planten. Op de verpakking van kunstmest staat altijd de verhouding. Overdaad schaadt, ook als het gaat om voedingsstoffen uit kunstmest.
Stikstof, fosfor, kalium
De drie belangrijkste elementen in organische mest en kunstmest zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Iedere plant heeft zo zijn eigen ideale NPK-verhouding nodig om optimaal te kunnen groeien en bloeien. Stikstof stimuleert de groei van de plant. Fosfor is goed voor de bloei, vruchtzetting en voor de vorming van gezonde wortels en knollen. Kalium bevordert de stevigheid, vorming van wortels, knollen en vruchten. Daarnaast heeft de plant kalium nodig voor het water- en voedseltransport en verhoogt het de weerstand van de plant. Omdat iedere plant z’n eigen behoefte heeft, is er ook veel speciale mest voor verschillende planten! Superhandig!
Speciale mest voor verschillende planten
Zo is er ook rozenmest, fruit- en bessenmest en aardbeienmest. Een must voor uitbundig bloeiende en groeiende rozen, fruitbomen en aardbeien! Ook voor de moestuin is er speciale groentemest ontwikkeld, perfect voor stevige, gezonde bladgroenten en tomatenplanten. En ook de hortensia, Rhododendron, lavendel hebben eigen mest. Als je op zoek gaat naar mest is het dus altijd goed om te checken of er speciale mest bestaat voor jouw plant. .