Blauwe regen: een enthousiaste waterval van bloemen

Blauwe regen: een enthousiaste waterval van bloemen

Tuinplanten |

De blauwe regen is weer overal in de straten en tuinen te zien, én te ruiken. Het is een schitterende plant, afkomstig uit de Vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Blauwe regen bestaat uit een verzameling van enkele soorten Wisteria en de naam verwijst dan eigenlijk ook niet naar één soort plant noch persé naar de kleur van de bloemen.

Wisteria sinensis, beter bekend als Chinese Blauwe regen, en Wisteria Floribunda, de Japanse variëteit, zijn de twee voornaamste soorten uit deze familie. De uit China afkomstige variant zal je het meest in de tuinen terugzien. Met een waterval van bloemen in blauw, wit of roze drapeert deze flink groeiende klimplant zichzelf over iedere schutting, pergola, hekwerk of muur.

Krachtig doch gemakkelijk

Wisteria, die als eerbetoon vernoemd is naar de Amerikaans Hoogleraar Caspar Wistar (1761-1818), kent linkswindende en rechtswindende variëteiten. Dit geeft de wijze aan, waarop een klimplant zich rond de centrale as (stam) slingert. De Chinese Blauweregen (sinensis) bijvoorbeeld draait tegen de klok in en is dus linkswindend.

Enkele soorten van deze uitbundige groeier kunnen wel tien meter hoog worden. Maar over het algemeen behalen de meeste Wisteria's een hoogte van ongeveer vier meter. Mede doordat ze in de meeste tuinen qua grootte toch een klein beetje in bedwang gehouden moeten worden door ieder jaar wat leiden en snoeien. Maar veeleisend is de blauwe regen niet! De plant wil alleen graag wat zon, een humusrijke grond en voldoende vocht.

Bloei en blad

Blauwe regen wordt sterk getypeerd door haar bloei en bladeren. Van mei tot en met juni prijken bloemtrossen, met een lengte van gemiddeld 25 centimeter, naar beneden hangend aan de plant. Bij de Wisteria sinensis kunnen dit zowel blauwe als witte bloemen zijn. Vergezeld door de langwerpige bladeren, hebben deze klimmers een bijna parmantige uitstraling!

Snoeien

Deze heester heeft niet veel snoeiwerk nodig. De eerste twee jaar hoef je alleen de hoofdgesteltak wat in te nemen. Daarna hoef je alleen de vorm wat bij te houden, de zijscheuten aanbinden en de bloemproductie bevorderen. Het opwekken van bloemsporen doe je simpelweg door de zijscheuten op twee á drie bloemknoppen (!) vanaf de hoofdgesteltak af te knippen. Deze zijn bol en dik, terwijl de bladknoppen lang en spits zijn. Het verschil is duidelijk te zien.

Veelzijdig, maar stevig leiden

De Wisteria is een verrijking van praktisch iedere schutting, hekwerk en muur. Maar let wel op, deze klimheester is niet zelfhechtend! Blauwe regen komt pas volledig tot haar recht wanneer deze wordt geleid, anders gaat de plant voorover hangen. Gebruik hiervoor een stevige constructie, want een volgroeide blauwe regen is best zwaar. Wil je je muur versieren met een blauwe regen? Bevestig dan flinke haken aan de muur en bindt hier de takken aan vast. Je kan ook je carport opleuken met een blauwe regen. Ook hier geldt, bindt de takken vast. De Wisteria doet de rest!

Naast de blauwe regen hebben wij ook de 'Witte Regen' en 'Roze Regen' in ons assortiment. De Japanse witte regen Wisteria sinensis 'Alba' met haar verrassende witte bloemen, is een prachtige aanwinst. De roze regen Wisteria floribunda 'Rosea', is een andere mooie Japanse regen. Beiden zijn super goed te combineren met een andere bekende klimmer, de Clematis.

Bekijk ons volledige blauwe, 'witte' en 'roze' regen assortiment.