Gazon onderhouden doe je zo

Gazon onderhouden doe je zo

Tuinplanten |

In het voorjaar trekken we massaal de tuin in. Onze groene vingers kriebelen om allerlei klusjes te doen: snoeien, planten en onkruid wieden. Maar vergeet ook zeker het gazon niet. In 5 stappen leggen we je uit hoe jij het gazon heel makkelijk kunt onderhouden. 

1. Gazon verticuteren 

Verti... wat? Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het gelukkig niet. Verticuteren is eigenlijk niets anders dan het losharken van je grasmat, zodat de graswortels weer kunnen ademen. Dit doe je heel simpel met een verticuteerhark of verticuteermachine. Dit klusje is zo gedaan, net als grasmaaien. Graswortels hebben frisse lucht nodig, zodat ze kunnen ademen en groeien. Na de wintermaanden hebben mos en andere plantenresten zich verzameld tussen de grassprieten. Door te verticuteren wordt de bovenste laag van het gras ingesneden en wordt overbodig groen verwijderd. Gebruik niet te veel kracht, want dan trek je de wortels kapot. Verticuteren doe je een keer in het voorjaar en een keer in het najaar.

2. Gazon inzaaien 

Van kale of dorre plekken in het gazon wordt niemand vrolijk. De hoogste tijd dus om graszaad in te zaaien. Nog niet eerder gedaan? No worries. We helpen je erdoorheen. Begin met de aarde los te harken. Strooi dan uit de losse pols het graszaad gelijkmatig over de plek. Om de zaden goed te laten ontkiemen, stamp je de aarde licht aan. Zie je overal zaadjes liggen? Good job. Anders strooi je er nog wat zaadjes bij. En nu lekker veel water geven! Met een paar weken zie je de eerste jonge, frisgroene grassprietjes verschijnen en kun je al snel van een perfect gazon genieten.  

3. Gazon bemesten 

Net zoals andere planten heeft jouw gazon voeding nodig. Na het maaien verliest het gras voedingstoffen. Door bij te mesten heeft het gazon genoeg voeding om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. Er zijn drie belangrijke momenten in het jaar om te bemesten. Na de winter, in maart of april, wanneer het gras weer begint te groeien. Daarna in juni of juli, zodat het gras sterk blijft in de warme zomermaanden. En in september of oktober als voorbereiding op de winter.  

Bemest het liefst met organische meststoffen. Goed voor de groei van het gras, de structuur van de bodem en de micro-organismen die erin leven!

4. Gazon maaien

Het gazon is ondertussen flink gaan groeien. De hoogste tijd om de grasmaaier erbij te pakken! Tussen mei en oktober zal je zelfs elke week het gras moeten maaien om het bij te houden. Als het erg warm is, kun je het gras beter wat langer laten zodat het niet dor wordt. Als finishing touch knip je met een grasschaar de randen bij of gebruik hiervoor een elektrische trimmer. Tadaaa, je gazon staat er weer spik en span bij! 

5. Gazon water geven

Een gezond gazon kan niet zonder water. Zeker in de zomer maanden lust het gras wel een slokje of twee extra. Op echt warme dagen geef je dagelijks een flinke sproeibeurt. In de wintermaanden heeft het gazon genoeg aan de regen.

Extra tips: 

  • Strooi in het voorjaar kalk over het gazon. Kalk verbetert de zuurgraad in de bodem, waardoor het gras beter voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen. Hoeveel kalk je moet strooien is afhankelijk van de zuurgraad van de bodem. Hiervoor kan je een pH-bodemtest doen.  
  • Gebruik bij het grasmaaien en verticuteren altijd schoon en scherp tuingereedschap. Zo voorkom je ziektes en ongenodigde gasten in de bodem. 
  • Heeft je gazon toch te maken met ziektes of plagen? Behandel dit dan met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. 
  • Laat spullen niet dagenlang op dezelfde plek in het gazon liggen, zo druk je het gras plat en komen er kale of dorre plekken op het gazon.