Wil jij je steentje bijdragen aan moeder aarde? Vind jij het belangrijk om mee te helpen een groenere natuur? Begin dan nu in jouw eigen tuin, door het aanbrengen van nog meer groen. Planten nemen CO² op en stoten schone zuurstof uit. Daarnaast geeft groen een plekje voor dieren om zich thuis te voelen. Met onze tips kun je gemakkelijk jouw bijdrage in een groenere natuur vergroten.
Tip 1: Tegels eruit, groen erin
Is het jou wel eens opgevallen hoe warm de tegels in de zomer kunnen worden? Tegels houden ontzettend lang warmte vast, wat niet even goed is voor de aarde. Planten daarentegen helpen juist om de tuin te verkoelen. Kijk eens goed naar jouw tegels. Je kan er gemakkelijk een aantal uithalen om te vervangen door planten. Het is niet alleen goed voor de natuur maar ook nog eens een lust voor het oog. Kies zelf of je maar een aantal tegels uit de tuin haalt of gelijk over gaat naar een groene tuin. Elke stap helpt mee aan een gezondere aarde.
Er zijn genoeg simpele opties om jouw tuin te vergroenen.. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooi gazonterras. Plant een groen gazon op de plek waar eerst jouw stenen terras lag. Maak om het terras een pad van houtsnippers om het toch een afgescheiden gebied te maken. Wil jij helemaal overgaan naar een onderhoudsvrije tuin? Plant dan bodembedekkers tussen het gazon. Deze horizontaal groeiende planten geven extra schaduwplekken voor de nuttige dieren in de tuin en maakt de kans op onkruid een stuk kleiner. Ga jij voor kleurrijk met kruiptijm? Of toch liever groen om op te lopen? Dan zijn onze mossen misschien wel wat voor jou. Frisgroen en het voelt ook nog eens lekker aan je voeten. Perfect voor warme dagen!
Gazon is natuurlijk niet het enige wat je op de vrijgemaakte plekken kan planten. Wil jij toch nog een betegeld terras houden? Maak dan een groene terrasomheining. Dit doe je door de buitenste rand met tegels te vervangen door een kleurrijke combinatie van bloembollen en vaste planten. Vrolijk en goed voor het milieu. Zorg dan wel voor nog wat natuurlijke verkoeling in de vorm van een boomparasol. Plant midden op het terras of op meerdere plekken een aantal bomen Zo kan je tijdens hete zomerdagen afkoelen in de schaduw
Tip 2: Kies voor duurzame planten
De basis van een groene tuin zijn de planten. De plantsoorten die je kiest zijn erg belangrijk voor de gezondheid van de tuin en het aantrekken van nuttige insecten. Biologische gekweekte tuinplanten helpen het bodemleven op gang. Deze planten zijn volledig zonder chemische middelen gekweekt. Door het gebruik van goede bacteriën, schimmels en insecten groeien de biologische zaadjes of stekjes uit de sterke en gezonde tuinplanten. Dit kweekproces zorgt ervoor dat de planten het eigen afweersysteem verbeteren en zichzelf beter kunnen weren te ziektes en plagen. De goede bacteriën, schimmels en insecten komen ook in jouw tuin terecht als je de biologische planten in de grond zet. Het zal zorgen voor een gezondere tuin met minder ongedierte. Geef jouw planten af en toe biologische voeding om de planten gezond te houden.
Wil jij naast biologisch ook meer richting een onderhoudsvrije tuin? Ga dan voor inheemse planten. Dit zijn planten die hun oorsprong vinden in het gebied van jouw tuin. De planten zijn de ondergrond en het klimaat gewend, waardoor minder verzorging nodig hebben langer gezond blijven. Verder trekken deze planten meer biodiversiteit aan. Net als bloeiende biologische planten zijn bloeiende inheemse planten goed voor vlinders en bijen die goed zijn voor het milieu. Deze insecten beschermen de tuin tegen ongedierte, helpen bij de voortplanting van planten en bloemen, en verzamelen nectar.
Tip 3: Groene dak- en muurbedekking
Planten werken goed in het verkoelen, niet alleen in de tuin maar ook in huis. Een groene dak- en muurbedekking houden in de zomer de warmte buiten. Dit scheelt in huis een hoop airconditioning en geeft ook nog eens een mooi gezicht. Een uitstekende plant hiervoor is de Hedera. Deze snelgroeiende klimplant verspreidt zich over de hele buitenmuur. Bloeiende klimplanten kunnen een Mediterrane sfeer meegeven aan de buitenmuur. Denk hierbij aan een clematis, klimroos, klimhortensia of druif. Deze zijn niet zelf hechtend en hebben hulp nodig van een klimrek. Zo kan je straks elke zomer genieten van een koel huis en prachtige bloemen op de muur.
Platte daken stoten ook veel warmte uit. Groene dakbedekkers werken ontzettend goed als isolatie maar verlengen ook de levensduur van het dak. Daarnaast hoeft het bijna niet onderhouden te worden. Een sedumdak is een grote groentrend. Op zo’n groen dak worden vetplantjes, mossen en bloeiende planten gezet. De bloeiende planten trekken ook nog eens bijen aan. Deze gebruiken het dak als rustplaats om daarna door te vliegen naar plekken waar ze voedsel kunnen vinden. Ga dus nu voor een groen sedumdak!
Tip 4: Water in de tuin
Water kan veel goeds doen voor jouw tuin. Het zorgt voor verkoeling tijdens een hete zomer, het trekt dieren naar de tuin en bevochtigt de planten in de tuin. Maar wat dacht je van een verkoelende vijver? Geef de vijver kleur met oever- en moerasplanten. Plant zuurstofplanten in de vijver om het water helder te houden. Zo kan je vanuit de tuin jouw vissen zien zwemmen en genieten van vliegende libellen. Graaf een aantal beekjes vanuit de vijver om de hele tuin te voorzien van genoeg water. Zo hoef je zelf amper nog de planten water te geven. In de zomer zal je vogels en egels in de tuin zien om af te koelen en te drinken. Dit geeft een super gezellige sfeer in de tuin. Ga jij voor een grote zwemvijver? Dan kan de vijver ook voor jou verkoeling bieden. Dubbel zoveel plezier dus!
Wil jij ook meehelpen aan het verkoelen van de aarde? Start dan nu met jouw eigen tuin! Door één van de voorgaande tips te volgen zet je een kleine stap naar een groenere wereld. Bekijk nu onze tuinplanten en ga zelf aan de slag!