Je bent helemaal klaar om je plant in een mooie bloempot te zetten of in de volle grond te planten en dan lees je opeens iets over de pH-waarde. Of je leest dat de grond zuur moet zijn, of juist niet. Klinkt ingewikkeld, is het niet! Wij leggen het je uit in normale plantentaal.
Wat is een pH-waarde?
De pH-waarde geeft de zuurgraad van de grond aan. Een pH-waarde kan tussen de 1 en 14 liggen. Hoe lager het cijfer, hoe zuurder de grond: pH 3 is sterk zuur, pH 7 noemen we pH-neutraal en pH 14 is totaal niet zuur. Dit noemen we ook wel basisch. Vanaf pH 7 tot pH 14 wordt de grond dus minder zuur en dit betekent dat de grond kalkrijker wordt. Een andere naam voor basische grond is dus ook wel kalkrijke grond.
Waarom is een pH-waarde zo belangrijk?
Je denkt misschien, wat heb ik er nu precies aan? Dat zullen we je vertellen: sommige planten zijn best wel kieskeurig in wat voor grond ze worden geplant. Bepaalde planten doen het goed op een lekkere zure grond (ook wel zuurminnende planten genoemd), andere planten worden juist weer heel blij van een neutrale of kalkrijke grond (ook wel kalkminnende planten genoemd). Staan planten in een te zure grond of een te kalkrijke grond dan is de kans groot dat ze het een beetje moeilijk krijgen. Ze zullen eerst minder mooi bloeien en groeien en de kans bestaat zelfs dat ze op een gegeven moment afsterven. Dat wil je natuurlijk niet! Op het label van je net gekochte plant lees je precies van wat voor grond jouw plant houdt.
Zuurminnende planten
- Rhododendron
- Blauwe hortensia
- Magnolia
- De meeste coniferen
- Toverhazelaar
- Lepelboom
- Blauwe bessen/aardbeien
Kalkminnende planten
- Vlinderstruik
- Blauwe regen
- Buxus
- Kerstroos
- Lavendel
- Clematis
- Salie
Hoe weet ik of mijn grond kalkrijk is of zuur?
Er valt wel iets te zeggen over de verschillende grondsoorten en de zuurgraad. Kleigrond is wat minder zuur en heeft meestal een pH-waarde van 6,7 en hoger. Zand- en veengronden zijn meestal wat zuurder, de pH zal hier vaak tussen de 4,5 en 5,5 liggen. Wil je precies weten hoe zuur je grond is, dan kun je altijd de zuurgraad van de grond meten met een pH-meter. Dat is een klusje van niks: steek de pH-meter in de grond en na een paar minuten heb je al antwoord op je vraag. Wil je het heel serieus aanpakken dan kun je ook altijd een bodemonderzoek laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf of door een tuincentrum.
Hoe maak ik de grond zuurder?
Stel dat je erachter komt dat de grond niet zuur genoeg is voor, laten we zeggen, je Rhododendron. Dan is daar zeker iets aan te doen! Je kunt de grond aanvullen met gemaaid gras of je kunt wat turf strooien.
Hoe vaak je turf moet strooien hangt af van de pH-waarde van de grond. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat het genoeg is om één keer per jaar wat turf te strooien. Doe dit het liefst ergens tussen maart en mei. Is er een tweede ronde nodig (gewoon even meten tussendoor!) dan raden we aan om nog een keer te strooien tussen eind augustus en september.
Hoe maak ik de grond minder zuur?
Heb je nu juist behoefte aan een minder zure grond, dan kun je de grond juist bestrooien met - dat komt vast niet als verrassing - kalk. Ook hiervoor kun je de periode maart - mei aanhouden met een eventuele aanvulling in augustus - september.
Hoe zit het met de pH-waarde van potgrond?
Koop je universele potgrond dan zal de pH-waarde tussen de 5,8 en de 6,2 liggen.
Maar, no worries: er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten speciale potgrond, bijvoorbeeld voor geraniums en balkonplanten, Mediterrane planten en buxussen. En zo is er ook potgrond met extra turf voor de zuurminnende planten zoals de hortensia, Rhododendron en de azalea.
Wist je dat een roze hortensia blauw kleurt door zure grond? In kalkrijke grond zal een blauwe hortensia juist weer roze kleuren.