Planttips voor hagen

Planttips voor hagen

Tuinplanten |

Mensen worden al eeuwenlang gefascineerd door hagen van coniferen en struiken. Deze sfeermakers geven jouw tuin een prachtige uitstraling. De meeste haagplanten zijn bovendien ook wintergroen! November is de beste tijd om een haag aan te planten!

Voorbereidingen

Leg de kale wortels van struiken en coniferen voor het aanplanten eerst een uurtje in het water. Zo kunnen de wortels zich goed vol zuigen. Hierdoor zal de nieuwe aanplant straks goed aanslaan.

  • Bepaal de plaats waar je de haag wilt planten. Je kan hier een hulplijntje voor gebruiken. Span dit lijntje strak, tussen twee stokjes net boven de grond.
  • Graaf een geul met een diepte van 60 - 80 cm. langs de hulplijn. De aarde die je uit de grond haalt, kan je aan beide kanten van de geul leggen. Je zal het straks gebruiken om het plantgat mee dicht te gooien. Heb je haagplanten met kluit? Maak de geul dan 20 cm. breder dan de kluit.
  • Zorg ervoor dat de grond onderin de geul goed los is en voeg eventueel wat compost toe (maximaal 1/3 van de grond mag uit compost bestaan). Meng de compost daarna goed met de grond onderin de geul. Als je dat niet doet kunnen de haarwortels van de coniferen of struiken verbranden. Voeg bij het aanplanten van hagen geen kunstmest, organische mest of mestkorrels aan de grond toe. Ook dit komt de haarwortels niet ten goede.
  • Vermeng ook wat compost met de aarde die je naast de zijkanten van de geul heeft gelegd.
  • Knip, voordat je met het planten begint, eventueel beschadigde of gebroken wortels af.

Aanplanten van jouw haag

Zorg ervoor dat je de haagplanten op de juiste afstand en diepte in de geul plaatst. Je vindt deze plantafstand bij de productbeschrijving op onze website Bakker.com. Aan de verkleuring van de stam van de heesters en coniferen kan je gemakkelijk de juiste plantdiepte bepalen. Als het verkleurde gedeelte van de stam volledig onder de grond steekt, is de juiste plantdiepte bereikt. Daar waar de verkleuring ophoudt, moet de stam dus boven de grond uitsteken. Plant de coniferen en heesters nooit dieper dan nodig. Het té diep geplante deel van de stam kan anders gaan rotten. Daarnaast zullen ook de wortels dan minder snel groeien.

  • Wij raden je aan om het gaas, jute (dat om een kluit zit) of de worteldoek (bij kale wortels) pas op het moment van aanplant los te maken. Zo bescherm je de plantwortels voor uitdroging door zon en wind. Plant de haag daarom altijd in etappes. Zo liggen de wortels zo kort mogelijk bloot.
  • Spreid bij struiken of coniferen met kale wortels (zoals de Liguster) de wortels goed uit in de geul. Houd de planten daarna op de juiste diepte en plantafstand vast. Je kan uiteraard ook vragen of iemand je hiermee kan helpen.
  • Je kan nu de geul dichtgooien met de aarde die je eerder naast de geul heeft gelegd. Controleer wel of de planten recht staan nadat de geul helemaal dicht is. Trek ook een aantal keren aan de plant, zodat alle aarde goed tussen de wortels komt.
  • Druk de aarde rondom de nieuwe aanplant daarna stevig aan.

Na het planten

Geef jouw nieuwe haag meteen na het aanplanten en gedurende het hele eerste jaar, flink water. Ook dit zal er voor zorgen dat de aarde goed tussen de wortels verspreid wordt. Als laatste raden wij aan, behalve bij coniferen, om de hagen direct na aanplant aan de bovenkant iets in te snoeien. Hierdoor krijgt je een mooie, dichte haag!