Er zijn veel soorten rozen die allemaal verschillend geplant moeten worden. Zo plant je een klimroos altijd bij een muur of pergola. Grootbloemige rozen of trosrozen zijn weer perfect voor de borders. Ook de plantafstand verschilt. In deze blog helpen we je een handje met het planten van jouw rozen.
Vollegrondsrozen planten
Vollegrondsrozen zijn rozen met kale wortels zonder een pot met aarde die zo in de volle grond kunnen worden geplaatst. Ze worden dus niet geleverd in een kwekerspot. Vollegrondsrozen kunnen bijvoorbeeld trosrozen, grootbloemige rozen en bodembedekkende rozen zijn.
Wanneer planten
Het planten van vollegrondsrozen kan tussen half oktober en eind april. In de winter kunnen de vollegrondsrozen gewoon geplant worden, mits er geen vorst in de grond zit. Bij sneeuw raden we ook af om rozen te planten, dit kan slecht zijn voor de wortels. Het najaar is de beste plantperiode, omdat de roos dan de hele winter de tijd heeft om wortels te vormen.
Favoriete plek
Zoek een zonnige plek uit voor de rozen. Bodembedekkende rozen kunnen, in tegenstelling tot andere vollegrondsrozen, ook in de halfschaduw of zelfs helemaal in de schaduw groeien. Let trouwens wel op andere planten in de border. Boomwortels kunnen veel water en voedsel uit de grond halen, die de rozen nodig hebben.
Hoe planten
Na aankoop kunnen de wortels wat zijn ingedroogd. Zet de rozen daarom voor het planten eerst een nacht in een emmer met lauw water. Maak de grond eerst goed los voordat je gaat planten. Het plantgat moet diep en wijd genoeg zijn om de wortels in de grond te zetten.
Plaats de roos met gespreide wortels op de juiste diepte. Deze vind je op het plantetiket. Hierbij moet de verdikking waaruit de takken ontspringen (het oculatiepunt) zo'n 3-5 cm onder de grond komen. Schud de roos voorzichtig, zodat alle holtes tussen de wortels gevuld raken met grond. Druk goed aan en geef ruim water. Leg rond de roos een walletje aan van aarde, dit heet ook wel ‘aanaarden’. Dit beschermt de wortels in de winter tegen de vorst.
Bodembedekkende rozen, trosrozen en grootbloemige rozen plant je op een afstand van 35-45 cm van elkaar.
Klimrozen planten
Het fijne van klimrozen is dat je ze bijna overal kunt planten. Ze beklimmen graag een oude heg of een hek, en geven met het grootste gemak een minder mooie muur een kleurrijke boost. Belangrijk is wel dat klimrozen goed worden beschermd tegen de wind. Kies dus voor een plek waarbij de rozen niet op de tocht staan.
Klimrozen planten tegen een muur
Een klimroos klimt met gemak tegen iedere muur. De enige muren die je moet vermijden zijn degenen die zeer beschut zijn of op het zuiden liggen. Deze muren kunnen namelijk te warm worden waardoor de roos uitdroogt. Klimrozen planten tegen een muur doe je zo:
- Bevestig een klimrek op de muur. Laat 2 cm tussen het rooster en de muur voor de luchtcirculatie.
- Plant de roos op ongeveer 30 cm van de muur - dichter bij de muur zal de grond te droog zijn. Houd dezelfde planttechniek aan als bij een vollegrondsroos.
- Kies vier of vijf hoofdtakken om de roos aan de tralies te binden.
- Plant verschillende rozen op minimaal 1 tot 2 meter afstand van elkaar.
- Geef ruim water.
Klimrozen planten langs een pergola
Rozen kun je ook laten groeien op een pergola. Plant in dat geval meerdere rozen aan weerszijden van de pergola zodat ze bij elkaar komen en een dakje vormen. Als je de rozen goed langs de structuur van de pergola leidt, dan zal je binnen een jaar mooi resultaat zien. Binnen drie jaar bereik je het maximale effect: een rooskleurig dak.
Rozen planten in een pot
Alle rozen kunnen in principe ook in een mooie plantenbak geplant worden. In tegenstelling tot vaste planten wortelen rozen niet breed maar diep. Bereiken de wortels eenmaal de bodem, dan stopt de plant met groeien. Zorg dus altijd voor een ruime pot en pas de potmaat regelmatig aan op de groei van de roos. Rozen die maximaal 80 cm hoog worden zijn het meest geschikt voor in een pot. Let op: rozen in een pot hebben (extra) veel behoefte aan water.
Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, zetten we hier wat handige tips op een rij:
- Zorg voor een pot met gaten voor de afwatering.
- Leg vervolgens een laag potscherven of hydrokorrels onder in de pot.
- Strooi daar een laagje rozenpotgrond op.
- Bedek ook het oculatiepunt (de verdikking waaruit de takken ontspringen) met rozenpotgrond, om vorstschade aan de plant te voorkomen.
- Vul het plantgat verder op. Druk goed aan.
- Geef ruim water.
Rozen in kwekerspot
Rozen in kwekerspot kunnen bijna het hele jaar door geplant worden, met uitzondering van vorstperiodes. Zet de rozen voor het planten eerst een half uur in een emmer lauw water. Graaf een ruim plantgat en maak de grond goed los. Haal de roos uit de pot en plaats de roos op de juiste diepte:
- Geoculeerde rozen in kwekerspot hebben een vorstgevoelig oculatiepunt (de verdikking waaruit de takken ontspringen). Dit punt moet bij het planten zo'n 3-5 cm onder de grond komen. Vul het plantgat op met verbeterde grond, druk goed aan en geef ruim water. Leg rond deze rozen een wal aan van aarde ter bescherming van het oculatiepunt.
- Gestekte rozen in kwekerspot zijn niet geoculeerd en hebben dus geen oculatiepunt. Zorg dat de bovenkant van de kluit net onder het oppervlakte terecht komt. Verbeter de grond en vul het plantgat ermee op. Druk dit goed aan en geef ruim water.
Wil je meer weten over het planten, verzorgen of snoeien? Bekijk dan de rozen-pagina in onze plantguide.