Terrasplanten in pot zijn een makkelijk manier om jouw tuin, terras of balkon snel te voorzien van meer kleur. Door het mixen en matchen van voorjaars- en zomerbloeiers geniet je bijna het hele jaar door van groen en bloemen. Zelfs bij een minder warm voorjaar ziet het er met deze rijkbloeiende planten nog zonnig en vrolijk uit! Het voorjaar is dé tijd om de terrasplanten in een pot te planten. Plant ze in buitenpotten, balkonbakken, en hangpotten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Geef jouw terras of balkon een kleurrijke boost met deze tips & tricks!
Welke planten zijn geschikt voor veel of juist weinig zon?
Heb je een zonnig terras of juist een schaduwrijk terras? Pas jouw tuinplanten dan hierop aan. De meeste terrasplanten houden van volle zon, maar gelukkig zijn er ook soorten die goed in de schaduw of halfschaduw groeien. Welke terrasplanten zijn het meest geschikt voor jouw terras of balkon?
Heb je een terras of balkon op het zuiden? Kies dan planten die goed in de volle zon groeien en tegen droogte bestand zijn. Bijvoorbeeld anjers, margrieten, rozen, lavendel, Calibrachoa, Petunia en geranium (Pelargonium). Ook fruitboompjes op pot houden erg van de zon. Heerlijk Mediterraan met een citrusboom of misschien zelfs een olijfboompje. Leuk met een terracottapot! Het is net alsof je op vakantie bent.
Een terras of balkon op het oosten krijgt ook vrij veel zon. Geschikte plantensoorten zijn onder andere blauw madeliefje (Felicia), viooltjes (Viola), Helichrysum en Petunia. Ook de clematis en camelia doen het goed in de halve schaduw. Of ga je liever voor de kleurrijke hortensia? Deze tijdloze klassieker doet het goed in iedere tuin of op ieder terras of balkon.
Heb je een terras op het westen? Dat betekent ’s ochtends schaduw en ’s middag tot in de avond veel zon. De sterkste planten zijn hiervoor nodig, die zowel kunnen groeien in zon als schaduw. Haagplanten zijn van die sterke planten! Deze tuinplanten geven niet alleen beschutting aan de tuin, ze geven ook nog eens een bossfeer mee. Je kan hierbij denken aan een groene beukenhaag of een Aziatisch tintje met bamboe. Een aanrader is de niet-woekerende bamboe fargesia. Deze groeit ontzettend groot maar zal niet ineens ergens anders in de tuin of op het terras opduiken. Zo bescherm je jouw planten in pot tegen de wind. Op het terras kies je vooral voor stevige planten zoals Buxus, cyclamen, huislook, heide en Spaanse margriet (Osteospermum). Zet ze in een moderne pot voor een strakke uitstraling.
Een terras op het noorden krijgt dagelijks veel schaduw en is dus niet geschikt voor elk type plant. Voor een tuin, balkon of terras op het noorden zijn sterke schaduwplanten ideaal, zoals bergthee, Hosta, varens, Rhododendron en klimop. Ook de Fuchsia, Astilbe, Hortensia en het vlijtig liesje zullen op een schaduwrijke plek bloeien.
Terrasplanten combineren met bloembollen
Bloembollen zijn heel geschikt om in bloempotten en plantenbakken te planten. Mix en match deze met lievelingsterrasplanten voor extra sfeer op het terras. Bovendien bloeien veel bloembollen al vroeg in het seizoen zodat je vanaf maart al een kleurig terras kunt hebben. Plant voorjaarsbloeiende bloembollen in het najaar en zomerbloeiende bloembollen in de lente in verse potgrond. Plant in het najaar boven de bloembollen fleurige winterviolen om de bloempot alvast kleur te geven in de winter. Vroegbloeiende bloembollen zullen dan in het voorjaar tussen de violen door groeien. Leuk, een oase van bloemen op het terras!
Hoe plant je terrasplanten in pot?
Een bloempot of plantenbak kan echt de sfeer op het terras of balkon bepalen. Kies de kleur en stijl bloempot die niet alleen bij de sfeer maar ook bij jouw planten past. Zo past een hortensia fantastisch in een mandje en Mediterrane planten in een terracottapot. Hoe beplant je deze sierlijke potten? Met de volgende stappen is het beplanten van jouw sierpotten onwijs makkelijk:
-
Neem het liefst een ruime buitenpot, van ongeveer 3 centimeter groter dan de aangegeven potmaat. Hierin kunnen de wortels van de terrasplanten zich optimaal ontwikkelen.
-
Zorg ervoor dat er gaten onder in de bloempot zitten waardoor overtollig water weg kan lopen. Water dat in de pot blijft staan kan namelijk voor wortelrot zorgen.
-
Bedek de bodem van de pot met een laagje potscherven of kleikorrels, zodat het gat niet verstopt raakt.
-
Gebruik altijd de juiste en verse potgrond. Elke plantsoort heeft een andere voedingsbehoefte, daarom is het belangrijk dat je de juiste potgrond gebruikt. Verse potgrond zorgt voor minimaal 2 maanden voeding.
-
Haal de kwekerspot van de plant en dompel de kluit in een bak met lauw water, zodat de wortels goed water op kunnen nemen.
-
Zet de kluit van de plant op de juiste hoogte, vul de pot verder met potgrond en druk voorzichtig aan.
-
Geef direct na het planten ruim water.
Terrasplanten verzorgen
Met een goede verzorging zullen terrasplanten beter groeien, maar ook rijker en langer bloeien. Houd altijd rekening met de wensen van de plant. Groeit de plant het liefst in de zon of juist in de schaduw? Kan de plant goed tegen droogte? Op de juiste plek en met de juiste verzorging groeien terrasplanten uitstekend. Met de volgende verzorgingstips geef je jouw terrasplanten een mooi leven.
Tip 1: Geef de planten genoeg water. Planten in pot drogen over het algemeen sneller uit dan planten in de volle grond of border. Laat de potkluit niet uitdrogen en geef regelmatig kleine water. Tijdens koude periodes komt dit neer op enkele keren per week. In een hete zomer kan het oplopen tot dagelijks. Een buitenpot met een goed werkend watergeefsysteem helpt het vochtgehalte op peil te houden. Ook zijn er handige bewateringssystemen beschikbaar voor het bewateren van terrasplanten in een pot.
Tip 2: Net als mensen hebben planten ook voeding nodig. Dit geef je in de vorm van organische meststoffen. Terrasplanten moeten in een korte tijd veel presteren. Omdat de voedingsstoffen in de potgrond na ongeveer zes tot acht weken opraakt, is het belangrijk om regelmatig bij te mesten. Gebruik hiervoor speciale terrasplantenmest. Kijk altijd goed op de verpakking naar de juiste verhouding en de regelmaat van het bemesten.
Tip 3: Snoeien doet bloeien! Veel terrasplanten moeten voor of na de bloei gesnoeid worden om een succesvolle nieuwe bloei te stimuleren. Verwijder de uitgebloeide bloemen regelmatig om herbloei te bevorderen. Bij sommige plantsoorten is het ook verstandig om de takken of stengels terug te snoeien. Lees dus altijd goed de verpakking of kijk voor meer informatie bij het product op onze website.
Ben jij enthousiast geraakt en wil je meteen zelf jouw tuin, terras of balkon kleur geven? Bekijk dan nu onze terras- en balkonplanten. Ideaal voor elk balkon of stenen terras. Ga jij voor gemak? Bekijk dan ook onze plant-pot combinaties voor buiten. Wij hebben voor jou al de mooiste planten met de hipste potten samengesteld.