Winter checklist:  maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winter checklist: maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Tuinplanten |

Nu het buiten wat kouder wordt, blijf je vaker binnen. Echter is nu de tijd om de tuin, (dak)terras of balkon winterklaar te maken. Denk daarbij aan alle planten én dieren die in jouw tuin kunnen leven. Ook de vijver is natuurlijk belangrijk om voor te bereiden op de vrieskou. Met onze winterchecklist weet je zeker dat jij alles goed geregeld hebt voordat het pas echt koud gaat worden.

1. Het laatste plant-moment voor de winter:

Laatste plant-moment

Het najaar is een belangrijke tijd om de tuin in te gaan en dichter bij de natuur te komen. Sommige planten, zoals rozen, fruitbomen- en heesters kun je het beste nu planten. Ook veel bomen wil je voor de vorst de grond in hebben. De wortels en stronken kunnen aansterken voordat de winter begint. In het voorjaar wordt je helemaal gelukkig van een fantastisch resultaat. De bloemen zullen nog sterker en langer bloeien en de planten zullen sneller groeien. Ook de voorjaarsbloeiende bloembollen moeten voor de eerste vorst geplant worden. Tulpen, narcissen, hyacinten, etc. zijn allemaal voorjaarsbloeiers. Combineer jouw favorieten voor een kleurrijke border in de lente.

2. Snoeien

Snoeien

Snoeien doe je het hele jaar door en dus ook in het najaar. Sommige planten moeten voor de winter gesnoeid zijn omdat anders de plant kan sterven door de vrieskou. Belangrijk is om de rozen, (fruit)heesters en bomen te snoeien. Lees altijd goed op onze website hoe ver je de planten moet snoeien. Enkele heesters snoei je tot de bodem terug, waar andere heesters hun takken houden. Zorg bij bloeiende planten dat de uitgebloeide bloemen weggeknipt worden.

3. Planten beschermen tegen de vorst

Planten beschermen tegen de vorst

Veel tuinplanten en bloembollen zijn niet winterhard. Dit betekent dat ze bescherming nodig hebben tijdens vorst periodes. Planten die niet goed tegen de vorst kunnen geef je een winterjas in de vorm van beschermhoezen. Planten in potten kunnen beschermd worden door middel van noppenfolie. Deze bloempotten kan je ook gezellig binnen zetten. Zo kun je lang genieten van jouw planten. Vaste planten, die in de volle grond of border zijn geplant, kunnen moeilijk beschermd worden door noppenfolie of een beschermhoes. Voor deze planten gebruik je compost of een mengsel van mest en turf.

4. Extra bewateren en verpotten

Extra bewateren en verpotten

Pas geplante planten, hagen en coniferen geef je water voor de vorst. Zo hebben ze voldoende water en vriezen ze niet kapot. De planten die wat meer ruimte nodig hebben, verpot je nu. Alle heesters en vaste planten kunnen nu op een andere plek herplant worden. Bomen raden we aan om niet te verplaatsen. De stronk zal zich moeilijk wortelen op een nieuwe plek en daarom is de kans klein dat de boom het overleeft. Geef na het verplanten altijd extra water bij. Het is voor heesters en vaste planten een flinke inspanning. Heb je een tuin met gras? Geef de wortels van het gras dan extra zuurstof door er gaatjes in te prikken. Zo groeit het beter in het voorjaar.

5. Buiten opruimen

Buiten opruimen

Niemand wil natuurlijk onkruid in de tuin. Het staat niet mooi en is altijd een klus om te wieden. Daarom raden wij je aan het voor de winter te doen. Zo hoef je in het voorjaar minder onkruid weg te halen. Met gevallen bladeren kan je verschillende planten op. Allereerst kan je ze laten liggen als isolatie laag voor vorstgevoelige planten. Een andere mogelijkheid is om compost te maken van de bladeren. Of maak er mooie decoraties voor in huis van, zoals een herfstkrans of een herfststok. Gooi de bladeren dus niet weg maar gebruik ze!

6. Waterkraan en vijvers

Waterkraan en vijvers

De vijver heeft altijd veel aandacht nodig. Als je het onderhoud goed bijhoudt is de voorbereiding op de winter niet moeilijk. Verwijder losse bladeren uit de vijver en snoei alle planten rond de vijver kort. Dit voorkomt bladeren in het water die gaan rotten. Om bladeren in de vijver te voorkomen plaats je tegen de herfst een net over de vijver. Heb je vissen in de vijver? Zorg er dan voor dat er altijd een deel ijsvrij blijft. Zo krijgen de vissen voldoende zuurstof. Wil jij in detail weten hoe je jouw vijver voorbereid op de winter? Bekijk dan onze vijver checklist voor de winter.
Vergeet niet de buitenkraan af te sluiten om bevroren en gesprongen leidingen te voorkomen. Bevroren water in een leiding zet namelijk uit waardoor leidingen kunnen springen.

Dieren in de winter

dieren in de winter

Dieren in de tuin geven een liefelijk gevoel en maken jouw tuin een paradijs. In de winter wil je ze dus ook een thuis geven. Dit doe je niet door ze binnen te halen, maar door ze een huisje buiten te geven. Hang bijvoorbeeld een vogelhuisje in de boom of zet een insectenhotel op de buitentafel. Laat iets lekkers achter voor vogels en eekhoorns in de vorm van vetbollen of nootjes.