Eucalyptus: snoeien, verzorgen & favoriete plek

De eucalyptusboom is een echte Australische beauty, geliefd om z’n zilverblauwe bladeren en frisse, menthol geur. Wij houden van de geur, muggen (gelukkig) niet. Die blijven het liefst zo ver mogelijk bij de eucalyptus vandaan. Een superhandige bijkomstigheid! 

De eucalyptus kan wel tegen een stootje en krijgt het nergens warm van. Zelfs na een bosbrand loopt de eucalyptus weer uit alsof er niets is gebeurd. Veel mensen noemen ’m daarom ook wel ‘het wonder van down under’. 

Eucalyptus: facts & figures

Nederlandse naam

Eucalyptus

Plantenfamilie

Myrtaceae / Mirtefamilie

Geslacht

Eucalyptus

Gewas

Boom

Maximale groeihoogte (in CM)

200 - 400 (in het wild wel 60 meter)

Winterhard

Zeker weten!

Wintergroen

Absoluut

Bloeimaand

Juli - Oktober

Vochtigheid grond

Houd de grond altijd een beetje vochtig

Positie in de tuin

Volle zon, halfschaduw

Bladkleur

Groen, grijs, wit

Wat voor soort grond past erbij?

Doet het overal goed

PH-waarde

Trekt 'ie zich niks van aan

Plantafstand

200 - 300 cm

Giftig

Zeker, niet opeten dus!

Eetbaar

Als je een koala bent wel, maar blijf er zelf maar van af

Geurend

Zeker, genieten!

Eucalyptus: facts & figures

How it all started....

De eucalyptus komt oorspronkelijk uit Australië en kan daar wel 60 meter hoog worden. Voor ons is de eucalyptus heel bijzonder, down under is het de meest voorkomende loofboom. Je zult er overal koala’s in zien zitten. Interessant weetje: voor bijna elk levende wezen is de eucalyptus niet eetbaar door de giftige stofjes die erin zitten, maar koala’s hebben de eucalyptus bladeren juist nodig om te overleven.

Je ziet de eucalyptus tegenwoordig ook veel in Zuid-Afrika, Brazilië en Oost-Indonesië. Zelfs rond de Middellandse Zee kom je de plant nog wel eens tegen. De eucalyptus wordt intussen in honderden landen gekweekt, want iedereen wil deze beauty met Australische roots natuurlijk wel in de tuin hebben.  

Favoriet in Nederland 

Er zijn meer dan 600 verschillende soorten van de eucalyptus. De eucalyptus gunnii Azura zie je het meest in Nederland. Deze variant is winterhard en kan hier dus ook in de winter goed overleven. Hij dankt zijn naam aan de azuurblauwe bladeren. Eerst zijn deze bladeren rond en grijsgroen, pas later worden de bladeren sikkelvormig en wat groener.  

De eucalyptus gunnii Azura bloeit ook nog eens met mooie, witte bloemen. Daar moet je wel even geduld voor hebben. De bloemen ontstaan als de boom vier jaar oud is.  

Zo plant je ’m!

Zet de eucalyptus voor het planten eerst in een emmer lauwwarm water. Zo wordt de kluit goed vochtig. De eucalyptus wordt het meest in een pot geplant. Goed om te weten is dat de eucalyptus erg breed wortelt. Ze vinden het bovendien helemaal niet leuk om verpot te worden. Het is dus verstandig om een lekkere grote pot te kopen. 

Maak een ruim plantgat en voeg wat tuinturf en compost toe in de pot. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komt. Vul het plantgat met aarde en druk de grond stevig aan. De eucalyptus groeit goed als de grond niet te droog is. Geef ’m daarom direct water.  

Geef de Eucalyptus een beschut plekje in de volle zon. 

Favoriete plek & grondsoort

De eucalyptus is een echte survivor; veel kan er dus eigenlijk niet misgaan. Je kunt de eucalyptus dan ook op vrijwel elke plek neerzetten. Let er alleen wel op dat je’ m een beschut plekje geeft. Van harde wind houdt de Eucalyptus niet zo.  

Als we moeten kiezen dan zouden we’ m in een mooie pot op het terras zetten. Op deze plek heb je zelf het meeste voordeel van dit boompje. De geur van de bladeren schrikt namelijk veel insecten af. Vliegen, muggen en mieren zullen ver uit de buurt blijven van deze plant. Superhandig om dit boompje dus op je terras te hebben.

De eucalyptus snoeien & verzorgen

Houd de eucalyptus goed in de gaten want het is een snelle groeier. Een boomvormer zelfs, als je niet uitkijkt. Uiteindelijk zal elke kuip of pot te klein voor ’m zijn. Maar door de eucalyptus regelmatig te snoeien kun je dat voorkomen. Zo blijft de eucalyptus gewoon een struik. Er zijn geen speciale technieken voor de snoei. Je kunt ’m klein houden door de kroon uit te dunnen en te lange takken terug te snoeien.  

De blaadjes van de eucalyptus groeien rond of ovaal, maar als de boom wat ouder wordt, zullen de blaadjes wat meer smal en sikkelvormig worden. Wil je die mooie ronde variant behouden dan is vaak snoeien de beste oplossing. Zijn er wat minder mooie blaadjes bij? Dan pluk je die er gewoon af. Giet er wat water overheen en geniet van een exclusieve spa bij je thuis.   

Wil je de eucalyptus wél groot laten worden en er een echte boom van maken, dan is snoeien geen vereiste. In het voorjaar kun je de boom wat in vorm snoeien. That’s it!  

De eucalyptus verzorgen 

De eucalyptus verzorgen is een makkie. Zelfs de minst groene vingers kunnen niet veel misdoen. Geef de eucalyptus de eerste maanden nadat je ’m hebt geplant regelmatig water en voeg wat hydrokorrels toe. Deze houden het vocht goed vast. Meer hoef je er echt niet aan te doen.  

Als het buiten kouder dan 10 graden onder nul wordt, kun je de eucalyptus beschermen met rietmat of noppenfolie. Een eucalyptusboom kun je met een boompaal wat stevigheid geven bij harde wind.  

 
Nog meer goed nieuws: de eucalyptus wordt niet snel ziek. Tóch kan de eucalyptus er soms wat slechter gaan uitzien en meestal komt dat door de weersveranderingen. Temperatuurwisselingen en te strenge winters kunnen de plant soms wat aantasten. Je ziet de plant dan hier en daar afsterven. Er zit dan niets anders op dan de dode stukken weg te knippen, want deze takken herstellen zich niet. De kans is wel groot dat er nieuwe uitlopers zullen komen. Wacht daar altijd even op. Want, zoals altijd met groen is geduld een schone zaak.  

 
Nog meer plantgeluk?  

De eucalyptus kun jij nu met gemak verzorgen. Meer groene inspiratie? Onze blog staat boordevol handige lijstjes en groene trends!