Lelies verzorgen

Lelies verzorgen

Bloembollen |

De lelie (Lilium) is prachtig in de tuin, op het terras of balkon. Kies jij er voor om lelies in de border te combineren met andere tuinplanten? Of zet je ze liever bij elkaar in een plantenbak? Deze bloemen kan je zelfs als snijbloem in de vaas zetten. De lelies komt overal goed tot zijn recht! Lelies verzorgen is eenvoudig, met een klein beetje aandacht word je zeker beloond met de mooiste bloemen!

Lelies planten

Het verzorgen van lelies begint bij het planten. Deze zomerbloeiende bloembol plant je in het najaar of in het voorjaar en bloeit in de zomer. Van september tot december (mits het niet vriest) kunnen de leliebollen de grond in. In het voorjaar kunnen de leliebollen tot april geplant worden. Plant de leliebollen met het neusje naar boven, ongeveer twee keer zo diep als de bloembol hoog is, en geef na het planten meteen water. Kijk hier verder voor meer informatie en tips over het planten van lelies.

Lelies kunnen ook prima in een ruime bloempot of plantenbak voor op het terras of balkon geplant worden. Gebruik voor bloembollen in een pot goede en verse potgrond. Potgrond is een mengsel van natuurlijke grondstoffen, is luchtig en het houdt water goed vast. Perfect om lelies in bloempotten goed te laten groeien en bloeien. Geef de planten in een pot wel wat vaker water dan geplant in de volle grond.

Lelies water geven

Na het planten van de leliebollen is het belangrijk om goed water te geven. Hierdoor zullen de bloembollen goed wortelen. Hoe eerder ze sterke wortels aanmaken, hoe beter de bloembollen bestand zijn tegen kou en in de herfst en winter. Houd ook in de lente de aarde vochtig, maar niet te nat. Omdat lelies een kale bol hebben, zijn ze minder goed bestand tegen extreme droogte of teveel vocht. Geef alleen water als de aarde droog aanvoelt. Lelies kunnen tijdens de bloei ook wel wat water gebruiken.

Lelies bemesten

Lelies kunnen in het najaar ook wat extra bloembollen voeding gebruiken. Deze voeding geef je in de vorm van biologische bloembollen meststoffen. Hierin zitten exact de juiste hoeveelheden aan voedingsstoffen die zorgen voor sterke bloembollen en een rijke bloei. Bloembollen halen hun voedsel voornamelijk uit de bol. Het is dus niet nodig om frequent meststoffen te geven. Een keer aan het begin van de bloei en aan het eind van de bloei, mocht je de bollen opnieuw willen planten, is voldoende.

Leliehaantje

Het leliehaantje is een kevertje van ongeveer zeven millimeter lang. Hij is te herkennen aan zijn rode rug en kan ernstige schade aan de leliebloemen en bladeren toebrengen. Als de lelies zo'n 15 cm hoog zijn gegroeid kun je ze behandelen met 100% natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen bladinsecten. Deze middelen beschermen de lelies maar zijn niet schadelijk voor de bodem.

Wil jij dit najaar leliebollen gaan planten? Bekijk dan ons lelie assortiment. Ben je meer geïnteresseerd in andere bloembollen of ben je er nog niet uit wat je wilt gaan planten? Bekijk dan ons uitgebreide bloembollen assortiment.