Aardbeienplant: planten, stekken & verzorgen 

Niets lekkerder dan zelfgekweekte aardbeien. En het is ook nog eens een stuk goedkoper! Je koopt één keer een plantje en je hebt elk jaar weer nieuwe aardbeien uit eigen tuin. Aardbeien kweken is bovendien helemaal niet moeilijk en je hoeft er ook geen grote tuin voor te hebben. Kweken kan gewoon in een pot op het balkon of terras. Er gaat niets boven plukgeluk uit eigen tuin. 

Nice to know:
Wist je dat een aardbei eigenlijk geen vrucht is? Hij kan er dan wel uitzien als een vrucht, maar dat is ‘ie zeker niet. Bij de meeste vruchten zitten de pitjes aan de binnenkant, maar bij de aardbei zitten ze aan de buitenkant. Je herkent ze als kleine gele pitjes. Daarom staat een aardbei ook wel bekend als een ‘schijnvrucht’. 

Aardbeienplant: facts & figures

Nederlandse naam

Aardbeienplant

Plantenfamilie

Rosaceae (rozenfamilie)

Geslacht

Fragaria

Gewas

Vaste plant

Maximale groeihoogte (in CM)

30 - 40 cm

Winterhard

Ja, kan gewoon buiten blijven staan

Wintergroen

Nee

Bloeimaand

Mei - juli

Vochtigheid grond

Dagelijks een klein beetje water

Positie in de tuin

Volle zon, halfschaduw

Bladkleur

Groen

Bloemkleur

Wit

Wat voor soort grond past erbij?

Humusrijke grond

PH-waarde

Neutraal tot zuur

Plantafstand

30 cm

Giftig

Nee, gelukkig niet

Eetbaar

Nee, de bloemen niet. de aardbeien zelf wel

Geurend

Helaas niet, dan waren ze nog lekkerder

Aardbeienplant: facts & figures

Shop de aardbeienplant

Shop de aardbeienplant

Zo begon het ...

Je zou het niet zeggen, maar de aardbeienplant is familie van de rozen. Het is niet bekend waar de aardbeienplant oorspronkelijk vandaan komt, maar de kans is groot dat ontdekkingsreizigers de plant mee hebben genomen uit Zuid-Amerika. 

Door de jaren heen zijn er wel verschillende kruisingen met elkaar geteeld, waardoor je tegenwoordig enorm veel keuze hebt. Zo zijn er aardbeienplanten te koop waar je gedurende de hele zomer van kunt plukken. Maar ook aardbeiplanten die maar één keer aardbeien ‘dragen’. Van deze planten kun je eigenlijk alleen in juni lekkere grote aardbeien plukken. Daarom staan ze ook wel bekend als junidragers. De aardbeien van planten waarvan je het hele jaar kunt eten, zijn vaak wel wat kleiner. De bekendste is de Fragaria x ananassa.  

Zo plant je ’m!

Een aardbeienplant kun je het beste in maart planten. No worries, je hebt hier geen speciale moestuin voor nodig. De plant kan namelijk in de volle grond staan, maar ook in een bloempot of bloembak. De aardbeienplant kan vrij groot worden, dus geef ‘m genoeg ruimte! Als je meerdere planten bij elkaar gaat planten, zorg er dan voor dat je ze minimaal 30 cm uit elkaar plant.   

Een vruchtbare grond is belangrijk om de aardbeienplant goed te laten groeien. Wil je de aardbei extra versterking geven? Plant dan bijvoorbeeld knoflook of prei tussen de aardbei. De knoflook helpt tegen vruchtrot; hier is de aardbei erg gevoelig voor. De prei houdt weer hongerige insecten op veilige afstand. Wil je de allerlekkerste aardbeien kweken? Leg dan dennennaalden tussen de planten. 

 

De aardbeienplant oogsten 

Kun je niet wachten om jouw aardbeien te oogsten? Als de plant in een kas staat, dan kun je vanaf mei al genieten van heerlijke aardbeien. Als de planten buiten staan, dan kan dit pas vanaf juni of juli. De plantjes hebben buiten namelijk net iets langer de tijd nodig. Na het oogsten kan het zijn dat sommige bladeren lelijk worden. Geen paniek, deze kun je afknippen. Ben je niet van plan om te gaan stekken? Knip dan de uitlopers eraf, want dan gaat alle energie direct naar de lekkere aardbeien. 

Favoriete plek & grondsoort

Geef de aardbeienplant een beschutte en zonnige plek. Ze houden niet van een volle dag felle zon, dus een plekje in de halfschaduw is helemaal perfect. De aardbeienplant houdt van een humusrijke, voedzame bodem. Je kunt dus de grond het beste mixen met compost en wat mest. De pH-waarde van de grond moet neutraal tot een tikkeltje zuur zijn. 

Meer weten over de pH-waarde van de grond en hoe je het kunt meten en aanpassen? Wij leggen het je uit! 

De aardbeienplant verzorgen

Geef de aardbei voldoende water. Het liefst een aantal keer per week, zodat de grond niet uitdroogt. Je kun ook een mulchlaag van oude bladeren, plantaardig afval en aarde over de grond verspreiden. Dit helpt tegen uitdroging. Bemest de plant in het voorjaar met organische fruit- en bessenmeststof voor een extra boost. Staan de aardbeien in een pot? Geef ze dan dagelijks wat water. De grond in een pot droogt namelijk sneller uit.  

 

De aardbeienplant overwinteren 

Heb je de aardbeien in een pot geplant, dan is het handig om de pot in de winter binnen te zetten. Aardbeienplanten kunnen de winter overleven in de volle grond, maar krijgen het moeilijk als ze in een pot staan.  

  

Zo stek je de aardbeienplant  

Je kunt zo’n twee jaar genieten van de aardbeienplant. Na twee jaar is het slim om de oude planten te vervangen door nieuwe planten. Je kunt natuurlijk zelf gegroeide stekjes planten. Zo hoef je niet elke keer nieuwe planten te kopen.   

Nog nooit een plant gestekt? Geen zorgen, dit is een makkie! De beste tijd om de aardbeienplant te stekken is het najaar. Dan ontstaan namelijk uitlopers die je nodig hebt. Pak een uitloper vast, maar knip deze nog niet af! Plant ’m in een klein potje met potgrond ernaast. Als deze uitloper uiteindelijk geworteld is, kun je’ m van de oorspronkelijke plant losknippen. Wacht niet langer dan augustus met het stekken van aardbeienplanten; zo kunnen ze voor de winter nog goed wortelen. . 

 

Nog meer plantgeluk?   

De aardbeienplant heeft nu geen geheimen meer voor jou. Meer groene inspiratie? Onze blog staat boordevol handige lijstjes en laatste groene trends!

Laat je inspireren door @bakkercom