Pampasgras: planten, verzorgen & favoriete plek

Dat pampasgras het allermooiste siergras is, daar is iedereen het eigenlijk wel over eens. Een ideale plant om je tuin mee te versieren, omdat de witte pluimen mooi afsteken bij alle andere groene en kleurrijke planten. Pampasgras bloeit van augustus tot en met oktober en kan wel 3 meter hoog worden!  

Je kunt heel makkelijk het verschil herkennen tussen mannelijk en vrouwelijk pampasgras. De mannelijke versie heeft wat stugge grijs/roze pluimen. De vrouwelijke versie heeft zachte, witte pluimen.

Pampasgras: facts & figures

Nederlandse naam

Pampasgras

Plantenfamilie

Poaceae

Geslacht

Cortaderia

Gewas

Siergras

Maximale groeihoogte (in CM)

300 cm

Winterhard

Absoluut

Wintergroen

Ja

Bloeimaand

Augustus - oktober

Positie in de tuin

In de volle zon

Bladkleur

Blauw, groen

Bloemkleur

Witte pluimen

Wat voor soort grond past erbij?

Losse doorlatende, voedzame grond

PH-waarde

Geen voorkeur!

Plantafstand

Plant pampasgras los, niet als haag

Giftig

Nee, gelukkig niet!

Eetbaar

Dat raden we niet aan...

Geurend

Nee, helaas niet!

Pampasgras: facts & figures

How it all started....

Pampasgras komt uit Zuid-Amerika; Brazilië, Argentinië en Uruguay. Daar groeien de indrukwekkende pluimen op grasvlaktes, ook wel ‘pampas’ genoemd. Weet je ook meteen waar de naam vandaan komt!  

Er zijn ongeveer 25 verschillende soorten pampasgras. De meest bekende is de Cortaderia Selloana (witte pluimen). 

Zo plant je pampasgras!

Wil je dit mooie siergras in je tuin? De beste tijd om pampasgras te planten, is het voorjaar. Pampasgras groeit het beste in de volle grond. Maak voordat je gaat planten de kluit eerst goed nat. Graaf een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zet de kluit van het pampasgras op de juiste hoogte in het plantgat. Het is het beste als de bovenkant van de kluit net iets onder het grondniveau komt. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Verwen het pampasgras na het planten direct met flink wat water.

Favoriete plek & grondsoort

Pampasgras is een makkelijk te kweken siergras en kan jarenlang op dezelfde plek blijven staan. Het liefst op een beschut plekje. Het siergras groeit en bloeit in de volle zon in losse, voedzame grond. Voedzame grond bevat veel voedingstoffen en is goed vochtig. Heb je het idee dat de grond wel een boost kan gebruiken? Voeg dan wat organische meststof van 100% natuurlijke grondstoffen toe!  

Let goed op met te veel schaduw, hier wordt de grond te koud voor het pampasgras. Pampasgras groeit graag in een vrij vochtige bodem, maar van te natte grond in de winter wordt de plant niet gelukkig.

Wat is een pH-waarde precies en hoe kun je het meten en aanpassen? Wij leggen het je uit! 

Pampasgras snoeien & verzorgen

Het blad van het pampasgras wordt in de winter bruin. Maar, no worries, in het voorjaar kun je al het blad afknippen. Vanuit de wortels groeit dan al vrij snel weer nieuw blad.  

Je kunt pampasgras ook verjongen door de kluit uit te graven en er twee kleinere kluiten van te maken. Je kunt de kluit splitsen met je handen, een snoeischaar of schep. Zo heb je ineens twee mooie pampas planten!  

Goed om in de gaten te houden: de bladeren van het pampasgras zijn erg scherp. Cortar (van cortaderia selloana) betekent niet voor niets: snijden. Oppassen dus!  

Pampasgras verzorgen 
Geef in het vroege voorjaar flink wat biologische tuinmest, dat hebben de pluimen nodig! Volwassen pampasgras kan verder helemaal voor zichzelf zorgen. Houd jong pampasgras wel wat meer in de gaten en geef eventueel wat extra water tijdens droge periodes. 

Tip voor echte plant lovers: jong pampasgras of pampasgras in pot kun je in de winter extra beschermen door al het blad van het pampasgras bij elkaar te binden. Bij strenge vorst kun je ook tijdelijk een rietmat rond de kluit plaatsen. Vul de ruimte op met afgevallen blad. 

Nog meer plantgeluk?

Op onze blog vind je genoeg groene inspiratie, handige lijstjes en laatste trends! Go green! 

Laat je inspireren door @bakkercom