Bloembollen planten, zo gepiept!

Bloembollen planten, zo gepiept!

Bloembollen |

In het najaar gaan we weer bloembollen planten! Bloembollen planten is een eenvoudig klusje, ook als je dit nog nooit gedaan hebt. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk om te doen! Ga lekker met z’n allen de tuin in en maak er een gezinsactiviteit van. Met deze tips en tricks weet je precies hoe en wanneer je bloembollen kunt planten, of het nu gaat om voorjaarsbloeiers of zomerbloeiers.

Wat is het verschil tussen voorjaars- en zomerbloeiers?

voorjaarsbloeiende bloembollen

Voordat je gaat beginnen met bollen planten, is het belangrijk dat je weet welke verschillende bollen er zijn. Als je namelijk de verkeerde bol op het verkeerde moment plant, blijf je met een lege tuin blijven zitten. Voorjaarsbloeiende bloembollen zijn de bekende bollen zoals tulpen. Deze planten we in het najaar, zodat je in het voorjaar van prachtige bloemen kunt genieten. Deze staan tegelijkertijd in bloei met de wereldberoemde Hollandse bollenvelden. Zomerbloeiende bloembollen plant je op het moment dat de voorjaarsbloeiers uitkomen. De zomerbollen, hoe ze ook wel worden genoemd, laten in de zomer jouw tuin stralen. Qua uiterlijk zie je niet echt een verschil tussen voorjaarsbloeiende bollen en zomerbollen.

Bloemenzee in de lente? Plant ze in het najaar!

De beroemdste bloembollen zijn de voorjaarsbloembollen, bekend van de Keukenhof. De voorjaarsbloemen die zich altijd als eerste laten zien, zijn de sneeuwklokjes en de winterakoniet. Daarna schieten de meeste voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals krokussen, narcissen en tulpen tussen februari en juni uit de grond en geven je omgeving op slag kleur.

Wanneer plant je voorjaarsbloeiende bloembollen en wanneer bloeien ze?

Bloembollen planten in potten en plantenbakken

Voorjaarsbloeiende bloembollen plant je het beste tussen half september en eind december. Je hebt natuurlijk altijd uitzonderingen, zoals de Amaryllis en Lilium die zelfs tot vroeg in het voorjaar geplant kunnen worden. Het meest ideale moment om te planten is wanneer het kouder is dan 10 graden. Dan kun je de tuin naar hartenlust beplanten. Bloembollen hebben een aantal weken onder de 8 graden nodig. Het aantal verschilt per bolsoort en bolgrootte. Hoe langer en hoe kouder het wordt, des te sterker de bloem uiteindelijk bloeit. Zorg er wel voor dat de bloembollen voor de eerste vorst in de grond zitten, anders bestaat de kans dat de bloembollen gelijk bevriezen. Bij vorst onder de -10 graden raden we aan om de grond waar je bollen geplant zijn af te dekken. Sneeuw is niet slecht voor bloembollen. Dit helpt juist als een extra isoleerlaag.

De bloeiperiode verschilt per bolsoort en de plantperiode. Het sneeuwklokje is de eerste bol die tevoorschijn komt. Dit gebeurt al in januari. De Lilium is de laatste voorjaarsbloeiende bol die uit de grond komt. Deze wordt soms ook wel gezien als zomerbol, omdat hij bloeit in juni en juli. Zoals eerder verteld, hebben alle bollen een periode van kou nodig om zich te ontwikkelen. Is het al vroeg in het jaar warm (boven de 10 graden), dan zijn er eerder bloemen te zien. Het is dus ook weersafhankelijk wanneer de bloemen bloeien. Hoe langer en strenger de winterperiode is geweest, hoe langer en sterker de bloemen bloeien. Wil jij jouw favoriete bollen gaan planten?

Bekijk dan hieronder onze plant- en bloeikalender van voorjaarsbloeiende bloembollen:

Stappen voor het planten van voorjaarsbloeiers

5 stappen voor het planten van zomerbloeiende bloembollen

Bloembollen planten is heel simpel, zelfs jouw kinderen kunnen zorgen voor een prachtige tuin. Volg de onderstaande stappen en wachten maar op het voorjaar:

  1. Plant voorjaarsbloeiende bloembollen tussen half september en eind december. Belangrijk is dat het kouder is dan 10 graden.
  2. Plant voorjaarsbloeiers op een zonnige plek. Na de winterperiode hebben we veel zon nodig om te bloei te komen.
  3. Graaf een gat voor een groep bloembollen of kleine gaatjes voor enkele bloembollen of kleine groepjes. De gaten moeten ongeveer 2 keer de grootte en diepte van de bol zijn. Let goed op de plantafstand tussen de bollen, deze is aangegeven op de verpakking.
  4. Voorjaarsbloeiers kun je ook in een pot planten. Let er dan wel op dat de bollen niet te dicht tegen de rand van de pot staan, want dan kan de vorst binnendringen.
  5. Vul de bodem van de pot ook met turfmolm, blad of takken. Heb geen medelijden met de bollen die buiten staan in de winter, zij hebben juist kou nodig. Ze gaan in een soort winterslaap en worden weer wakker wanneer het warmer wordt. Mocht het streng gaan vriezen, pak de pot dan in met noppenfolie of plaats de pot in een tijdelijke ruimte waar het niet warmer is dan 10 graden.
  6. Vul de bloempot of border altijd met verse potgrond voor bloembollen. Hier zitten de perfecte voedingsstoffen in voor de ontwikkeling van de bol.
  7. Geef ook de voorjaarsbloeiers genoeg water. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van het wortelstelsel van de bloembol. Bij planten in een bloempot is het belangrijk dat het water wel weg kan lopen. Te veel water is niet goed voor de bollen.

Bloemenstrooiveld of wat meer structuur?

Wanneer zomerbloeiers planten?

Een makkelijke manier om bloembollen te planten is door een mix van bloembollen in de tuin te strooien. Je plant ze daar waar ze terecht komen en in het voorjaar laat je je verrassen door het eindresultaat: een zelfgemaakt bloemenstrooiveld! Als je wat meer van orde en structuur houdt, kies je voor een kleurenthema en plant je allerlei soorten bloembollen van verschillende kleuren in de tuin of in potten op het terras.

Bloembollen doen het prima onder bomen, struiken of op het gazon. Sommige bloembollen bloeien ook mooi tussen vaste planten, vooral Alliums lenen zich hier heel goed voor. Net als verwilderingsbollen. Het voordeel hiervan is dat ze ieder jaar vanzelf terugkomen.

Let op: Als je bloembollen wilt kopen, let dan altijd op een keurmerk. Alle bloembollen van Bakker.com beschikken over het keurmerk van Holland Selection en hebben zelfs de A-status. Dat betekent dat de bloembollen de hoogst haalbare kwaliteit, soort- en kleurechtheid, formaat en gezondheid hebben. Bij Bakker.com verkopen wij alleen de grootste bolmaat op de markt. Deze bloemen bloeien nog sterker, krijgen een grotere of meer bloemen, en zullen langer bloeien. Hierdoor geeft Bakker.com 100% bloeigarantie op alle bloembollen uit het assortiment. Mochten jouw bollen