Alles over bloembollen voor binnen

Alles over bloembollen voor binnen

Bloembollen |

Elk jaar kijken we weer uit naar het moment dat de bloembollen uitkomen in het voorjaar. Maar stiekem wil je natuurlijk deze pracht eerder in huis hebben. Dit kan met bloembollen voor binnen, of wel kamerbollen! Ze fleuren al vroeg in het seizoen jouw huis op met frisse kleuren en heerlijke geuren. Zet ze op een zichtbare plek in de woonkamer of in de keuken voor een extra lentegevoel in huis!

Welke bloembollen zijn geschikt voor in huis?

Veel bloembollen kunnen op pot binnen bloeien. Bloembollen-op-pot zijn voorjaarsbloeiende bloembollen die door een kunstmatige winter zijn gegaan. Bij de kweker zijn ze een aantal weken blootgesteld aan wintertemperaturen (bijvoorbeeld in een grote koelcel). Hierdoor komen de bollen eerder uit en kunnen ze mooi in huis in een sierpot gehouden worden. Bekende bloembollen voor binnen zijn bijvoorbeeld imposante amaryllissen, heerlijk geurende hyacinten en een droogbloeiende colchicum. Maar ook tulpen en narcissen kan je op pot zetten. Kies zelf jouw favoriete bloemen en kleuren uit!

Hoe houd je binnen bloembollen?

Er zijn verschillende methodes om bloembollen binnen te houden. Je kunt veel bloembollensoorten op pot kopen. Deze bollen komen in een sierpot en hebben de “winter” al gehad.

Let op: zet ze niet op een te warme plek, zoals voor het raam of boven de verwarming. Binnen een paar weken heb je een prachtig boeket op tafel staan. Naast bloembollen-op-pot heb je ook bloembollen-in-wax, droogbloeiende bloembollen en bloembollen-op-water.

Droogbloeiende bloembollen

Amaryllissen en colchicum komen als droogbloeiende bloembollen. Ze bloeien prachtig zonder dat er water of aarde aan te pas komt. Zet de colchicum knol in een pot of vaas op een lichte plek. De sierlijke bloemen zullen snel verschijnen! Na de bloei kan de knol buiten geplant worden en zal deze zich gaan vermeerderen. Dit betekent dat er volgend jaar nog meer bloemen voor terugkomen De amaryllis kan ook eenvoudig als droge bol in de woonkamer tot bloei komen. De amaryllisbol heeft zoveel kracht in de bol zelf dat deze zonder water of aarde kan bloeien! Leg de amaryllisbollen voor gebruik eerst een dagje in een emmer water en leg de bollen dan op een mooie decoratieve schaal.

Bloembollen op water

Hyacinten en amaryllissen zijn geschikt om op water te zetten. Zet de hyacinten zo snel mogelijk na ontvangst in een hyacintenglas met water. Zorg dat het water de bol net niet raakt. Plaats het hyacintenglas met de bol nu in een donkere ruimte bij ongeveer 10-12 °C. Bijvoorbeeld in de kelder. Na een tijdje zijn de wortels flink gegroeid en komt de knop tevoorschijn. Als de knop zo'n 4 cm lang is, kan de hyacint naar een lichte en vrij koele kamer verhuizen. Zet de hyacint pas in de warme huiskamer als de bloemknop helemaal uit de bol gegroeid is. Na ongeveer drie weken wordt het wachten beloond met de eerste bloemen! De amaryllis op water zetten is iets makkelijker. Zet de amaryllisbol in een speciaal amaryllisglas, zodanig dat de bol net boven het water hangt. Plaats de amaryllis op water direct op een lichte en warme plek in de woonkamer. Houd het waterniveau ongeveer gelijk en ververs het water als het troebel kleurt.

Bloembollen in pot

Wil jij zelf losse bollen op pot planten? Dan is het belangrijk om eerst de winterperiode na te bootsen. Plant de bollen eerst in een pot met verse potgrond. Zorg dat er gaten in de pot zitten zodat eventueel overtollig water weg kan lopen. Het potje zet je op een koele plek met temperaturen onder de 8 graden Celsius, zoals in de koelkast.

Let op: ook al kunnen bloembollen vrieskou redelijk aan, ze houden er niet van. Om de bollen te beschermen bedek je het potje met plastic. Maak er wel gaten in zodat de bollen genoeg lucht krijgen. Grote bollen zoals de tulpenbol hebben zo’n 10 weken kou nodig. Kleinere bollen als de krokus hebben minder lang in de koelkast nodig. Haal daarna het plastic van de pot en zet de bloempot op een lichte plek. Niet in de volle zon want dan krijgen de bollen het te warm.

Verzorgen van bloembollen voor binnen

Bloembollen in huis laten bloeien is zeer gemakkelijk. Wil je rond de jaarwisseling bloemen? Zet de bloembollen (kamerbollen) dan half november in de aarde of op water. De duur van de bloemen is afhankelijk van wanneer je de bloembollen in huis zet. Als je ze zo laat mogelijk in huis haalt, kunnen ze bloeien tot het einde van het voorjaar. De bloembollen op pot zijn vanaf november tot maart beschikbaar. Wanneer je de bollen op pot in de warme huiskamer zet, schieten de vrolijke en geurende bolbloemen uit het potje! Deze voorgetrokken bloembollen in pot bloeien in huis ongeveer twee weken lang en halen het ultieme lentegevoel in huis. Zorg dat de potkluit niet uitdroogt en geef regelmatig water (niet op de bol). Extra voeding is niet nodig, de meeste voeding is al in de bloembol aanwezig.

Vanaf januari kunnen de bloembollen op pot ook buiten geplant worden. Leuk voor in de border, in bloempotten of bloembakken. Door de dan nog lage temperaturen buiten bloeien de bloembollen wekenlang. Prachtig!

Ben jij enthousiast geworden over de voorjaarsbloeiende bollen? Bekijk dan snel ons assortiment bloembollen.