Top 5 gouden bloembol - vaste planten combinaties

Top 5 gouden bloembol - vaste planten combinaties

Bloembollen |

Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen, bloembollen en vaste planten zijn dé perfecte combinatie. Zeker als je verwilderingsbollen en winterharde vaste planten neemt. Deze kan je namelijk altijd in de grond laten. Als de bloembollen nog met hun winterslaap bezig zijn, kan je al genieten van het groen van jouw vaste planten.

Bekijk hier onze Top 5 favoriete "bloembol - vaste plant" combinaties:

1. Alliums & Pampasgras

 

Alliums & Siergrassen

Hoge alliums met hoge siergrassen geven een evenwichtig effect van levendige en rustige kleur. Alliums zijn er in verschillende kleuren: paars, wit en blauw. Maak een mix van jouw favoriete kleuren tussen de pluimen van het hoge siergras. Plant de bollen rondom de siergrassen in een gat van 15 cm diep en 15 cm uit elkaar. De siergrassen brengen rust in het geheel. Zowel alliums als siergrassen kunnen gesneden worden en binnen gezet worden in een vaas. Zo kan je binnen en buiten van deze pracht genieten.

Tip: Droog en kleur pampasgras om het lang binnen te kunnen houden. Ga bijvoorbeeld voor een heel roze boeket.

2. Narcissen & Siergrassen

 

Narcissen & Siergrassen

Een gouden combinatie: narcissen met siergras. De geel gouden kleur van de kleine narcissen met de bruine of groene kleur van de hogere siergrassen geeft een heuvelachtig effect. Aan het begin van de lente komen de narcissen op. Ze brengen een kleurexplosie bij de groene siergrassen. Plant de bollen ongeveer 45 cm uit elkaar. 45 cm diep, op een plek in de (half)volle zon. Laat de verwilderingsbollen na het voorjaar maar lekker in de grond, dan zie je ze volgend jaar weer.3. Alllium & Geranium

 

Alllium & Geranium

De allium is een van onze favorieten voor het late voorjaar. Daarom komt de bloem nog een keer terug in onze top 5. Alliums, met hun lengte tot wel 65 cm, steken hoog uit boven de geraniums (die zo’n 30 cm hoog worden). De paarse bloemen van de allium en blauwe geraniums geven een liefelijk kleureffect. Ook de vlinders en bijen houden van deze combinatie. In het najaar krijgt het blad van de Geranium mooie herfstkleuren. Geniet dus het hele jaar door van allerlei wonderschone kleuren. Elk seizoen heeft zijn eigen kleur.

4. Keizerskroon & Lavendel

 

Keizerskroon & Lavendel

Mogen kleurcombinaties van jou niet bond genoeg zijn? Dan is deze koninklijke combinatie iets voor jou. De keizerskroon en lavendel lijken op het eerste oog niet geschikt voor elkaar, maar geven samen een onverwachte sensatie. Beiden zijn zonaanbidders en groeien tot grote hoogte. Keizerskroon (Fritillaria imperialis) is een speciale verwilderingsbol, uit de fritillaria familie. De bol groeit gigantische stelen met daaraan hangende ‘kronen’, van soms wel 120 cm hoog. Keizerskronen komen op vanaf de lente, waar lavendel wat later bloeit. Zo wisselen ze elkaar mooi af. De keizerskronen planten we 60 cm uit elkaar en 60 cm diep. Beide planten houden van een plek in de volle zon.

5. Herfsttijloos & Camellia japonica

Herfsttijloos & Camellia japonica

We sluiten af met een hele bijzondere combinatie omdat ze niet zozeer in dezelfde periode bloeien. Toch vinden wij het een goede combinatie. De herfsttijloos (Colchicum autumnale) bloeit in de herfst, terwijl de Camellia japonica in het vroege voorjaar bloeit. Zo heb je een groot deel van het jaar plezier van bloemen. Wel kan de winterharde camelia ook in het najaar buiten blijven. De herfsttijloos kan je eerst in huis tot bloei laten komen. Na de bloei binnen planten we deze verwilderingsbol buiten in de aarde, 50 cm uit elkaar en 50 cm diep. Zet de combinatie in de volle zon of halve schaduw. Ieder jaar komen de bloemen weer op en nog mooier dan het jaar ervoor.

Let op: de herfsttijloos is wel giftig. Na het planten kijk je alleen nog naar de plant, kom er niet aan.

Zelf combineren

Wil jij zelf vaste planten en bloembollen combineren? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

  1. De plantperiode is belangrijk bij het combineren. Zet eerst de vaste planten in de grond voordat je de bloembollen plant. Zo kunnen de wortels van de planten niet de bollen aantasten.Let op: Voorjaarsbloeiende bloembollen bloeien in het voorjaar en plant je in het najaar. Zomerbloeiende bloembollen bloeien in de zomer en plant je in het voorjaar.
  2. De bloeiperiode is bepalend voor het eindresultaat. Kies jij voor planten en bollen die tegelijkertijd bloeien of juist na elkaar? Jij bepaalt het zelf. Wil je zo lang mogelijk genieten van kleur in de tuin? Mix dan een bloembollen pakket met vaste planten. Dit kan jouw tuin voor maanden voorzien van kleur.
  3. Standplaats is erg belangrijk voor de groei en bloei van de planten en bloemen. Neem altijd combinaties die van ongeveer evenveel zonlicht houden. Zo kan jij genieten van de mooiste kleuren.