Tulpenbollen planten

Tulpenbollen planten

Bloembollen |

De tulp is door velen geliefd en daarbij ook een van de bekendste bloembollen ter wereld. Deze voorjaarsbloeiende bloembol kan je in het najaar al weer planten. Zo kan je in de lente lekker genieten van een kleurrijke tuin vol tulpen.

Soorten tulpen

In de wereld kan je veel verschillende soorten tulpen vinden in allerlei kleuren en vormen. Sommige tulpsoorten zou je niet eens herkennen als tulp. Zo lijkt de lelietulp, zoals het woord al zegt, heel erg op een lelie. De bekendste soort is de enkele tulp. Deze vind je vaak terug in bossenbloemen. De dubbele tulp is voller door zijn dubbele laag bloemblaadjes. Botanische tulpen hebben kleinere bloemen en blijven meestal laag. Deze soort kan op een rustige plek verwilderen en kan jarenlang blijven staan.

Tulpenbollen planten

Tulpenbollen plant je in het najaar tussen september en december. Ga dus lekker aan de slag in de tuin! Doe dit wanneer de temperatuur van de grond onder de 10 graden Celsius ligt maar boven het vriespunt. Onze bloembollen, in de grootste bolmaat, hebben ongeveer 10 weken onder de 10 graden nodig om zich klaar te maken voor de groei en bloei. Tulpen houden van oorsprong van droge zonnige plekken en zullen daarom het beste bloeien op een soortgelijke plek. De bollen kunnen zowel in de volle grond als in bloempotten geplant worden.

  • Tulpenbollen planten in volle grond

Tulpenbollen houden van een luchtige en kleiachtige grond. De grond moet niet te nat blijven, dan kan de bol zich niet goed ontwikkelen. Daarnaast houden ze van volle zon. Kies dus een plek uit die veel zon krijgt en waar het water makkelijk wegstroomt. Maak allereerst de grond los om het luchtiger te maken. Graaf een gaat dat ongeveer 3x zo diep is al de bol hoog is. De breedte van het gat is afhankelijk van het aantal bollen dat je bij elkaar wil planten. Let altijd goed op de plantafstand tussen de bollen die staat aangegeven op het plantlabel. Leg de bol met het “neusje” omhoog in het gat en vul deze aan met verse potgrond voor bloembollen. Deze potgrond bevat de juist structuur voor de bol om in te wortelen. Geef daarna een scheutje water bij en laat verder de natuur z’n werk doen.

  • Tulpenbollen planten in potten

Voor een tuin met veel tegels of een balkon zijn bloembollen in pot een cadeautje. Je kan voor één kleur gaan of verschillende soorten. We hebben kant-en-klare tulpenmixen die je gemakkelijk in de pot plant. Of doe lekker creatief en verzin je eigen combinaties. Belangrijk is dat de pot breed en diep genoeg is. Vooral als je verschillende lagen met verschillende soorten bollen wilt maken. Dit noemen we lasagne beplanting. Begin met het plaatsen van potscherven of hydrokorrels onderin en vul de pot verder met aarde. Zorg ervoor dat er gaten onderin de pot zitten voor de afwatering. Plant de grootste bloembollen altijd onderop, dek ze af met aarde en plant dan de kleinere bollen. Iedere bol moet ongeveer 2 à 3 keer zo diep geplant worden als hij hoog is. De pot kan helemaal vol gezet worden voor een uitbundig resultaat. Omwikkel de potten met noppenfolie om ze tegen vorst te beschermen.

Tulpenbollen planten in potten


Wanneer bloeien tulpen?

Tussen maart en mei zullen de tulpen in volle bloei staan en kan jij eindelijk genieten van alle kleuren. De piek van de bloei is in mei wanneer bijna alle tulpensoorten bloeien. Mei is dan ook met recht de maand van de tulp. Het aantal koude weken in de grond en de temperatuur zijn belangrijk voor de sterkte en de duur van de bloei. Tulpen zijn eenjarige bloembollen, wat betekent dat ze in 1 jaar al het voedsel in de bol verbruiken. Er kunnen wel broedbollen ontstaan maar deze zullen alleen uitkomen als ze erg groot zijn. Haal de bollen na de bloei dus uit de grond om plek te maken voor andere bollen. Tulpen kunnen wel vermeerderen via zaad, al kan dit 7 tot 10 jaar duren. Dat vergt dus een hoop geduld.  

Tulpen combineren

Let bij het kopen van bloembollen altijd op een keurmerk. Bollen met een keurmerk zijn altijd getest op kwaliteit en gezondheid. Alle bloembollen van Bakker.com beschikken over het keurmerk van Holland Selection. Deze stichting heeft Bakker.com bloembollen de A-status gegeven. Dat betekent dat de bloembollen de hoogst haalbare kwaliteit, soort- en kleurechtheid, formaat en gezondheid hebben. Hierdoor geeft Bakker.com 100% bloeigarantie op alle bloembollen uit het assortiment. De bloembollen hebben de grootste bolmaat op de markt. Deze bloemen bloeien nog sterker, krijgen een grotere of meer bloemen, en zullen langer bloeien.