De 7 populairste klimplanten

De 7 populairste klimplanten

Tuinplanten |

Klimplanten zijn veelzijdiger dan veel mensen denken. Het is niet alleen een manier om de kale schutting, muur of pergola kleur te geven. Klimplanten zijn namelijk echte sfeermakers. Met hun felgekleurde bloemen, leuke besjes of heerlijke vruchten stelen ze de show in jouw tuin, op jouw (dak)terras of balkon. Wij zetten de 7 populairste bloeiende klimmers op een rijtje.

1. Clematis

Misschien wel de meest populaire bloeiende klimplant is de Clematis. De Clematis is zeer geliefd door zijn uitbundige bloei in het begin van de zomer. Van grote tot kleine bloemetjes, in alle vormen en kleuren die je kunt bedenken. Elk soort is op zijn eigen manier speciaal. Zo blijft de Clematis ‘Armandii’ het hele jaar groen, heeft de Clematis ‘Ninon’ grote sneeuwwitte bloemen en kan de Clematis montana wel 5 meter hoog worden. Kortom, een musthave voor elke bloemenliefhebber.

Wat dacht je van een Clematis tegen jouw buitenmuur? In één klap is jouw muur omgetoverd tot een kunstwerk. Help de plant wel met klimmen, door 'm te ondersteunen met een klimrek.

2. Passiebloem

Hou jij van tropische planten en bloemen? Dan is de passiebloem misschien wel wat voor jou. Deze exotische klimplant neemt met zijn blauwe, paarse en witte tinten jou mee op reis. Zet de Passiflora tegen de schutting voor jouw eigen vakantieparadijs. De klimplant kan wel 2 tot 4 meter hoog worden en trekt ook nog eens vlinders en bijen aan. Wat wil je nog meer?

3. Kamperfoelie

De kamperfoelie brengt een hoop vrolijkheid naar de tuin met dankzij zijn oranje en roze bloemen. Deze kleurrijke combinatie haalt echt het zomergevoel naar jouw tuin. Van mei tot september kun je van 'm genieten, en ook van de vlinders en bijen die hierop afkomen. In de herfst worden de bloemen vervangen door donkerblauwe besjes.
Leuk feitje: deze klimmer heeft zuignapjes waarmee hij makkelijk overal tegenaan kan klimmen. .

4. Blauwe regen

De blauwe regen geeft je een zee van prachtige bloemen tijdens de bloeiperiode tussen mei en juni. Deze klimplant wordt meters hoog en krijgt vele trossen met blauwe en paarse bloemen. De trossen kunnen tot wel 25 centimeter lang worden! De blauwe regen is een echte slingerplant. De twijgen groeien alle kanten op om houvast te krijgen. Meer weten? Je leest het in de plantguide.

5. Druivenplanten

Klimfruit, zoals de de druivenplant is heel erg populair. Deze klimplant geeft niet alleen heerlijke vruchten, maar ook vrolijke bloemetjes. Na de zomer zullen deze verwelken en ontstaan er trossen met heerlijk zoete druiven. Laat de druivenplant Vitis bijvoorbeeld tegen een muur opkruipen. Zo heb je een gekleurde muur waarvan je ook nog eens vruchten kunt plukken.

6. Klimroos

Iedereen droomt toch weg bij het zien van klimrozen bij een romantisch balkon. De klimroos Roza is perfect om op het balkon in pot te planten. De plant wordt een paar meter hoog. De hele zomer kun je genieten van grote gekleurde bloemen. En jij bent niet de enige. Dit is namelijk een van de favoriete planten van vlinders. Meer weten? Je leest het in de plantguide.

7. Klimhortensia

Houd jij van hortensia’s? Of ben je op zoek naar een schaduwklimmer? Denk dan ook eens aan een klimhortensia. Deze hortensia groeit overal. In de zomer is het net alsof het sneeuwt met deze prachtige plant. De klimplant zit dan namelijk helemaal vol met witte bloemetjes. De Hydrangea anomala is geen lastige plant, omdat de takken makkelijk te leiden zijn en 'ie weinig eisen heeft als het op verzorging aankomt. Meer weten? Je leest het in de plantguide.

Ben jij verliefd geworden op één van onze bloeiende klimplanten? Of wil je meer klimplanten ontdekken?