Alles wat je moet weten over tulpen

Alles wat je moet weten over tulpen

Bloembollen |

De tulp is door de jaren heen een symbool van Nederland geworden. Maar oorspronkelijk komen tulpen niet uit Nederland, maar uit Turkije. Tulipa is de Latijnse naam van de tulp. Dit is afgeleid van het woord tulipan, dat tulband betekent. De vorm van de tulpen werd vroeger namelijk met die van een tulband vergeleken. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten tulpen. Veel soorten zal je misschien niet eens kennen. Wij helpen je de tulp nog beter te leren kennen.

De tulp

Tulpen zijn voorjaarsbloeiende bloembollen, wat betekent dat je deze plant in het najaar om in het voorjaar te kunnen genieten van zijn kleuren. De bol van de tulp heeft een uiachtige vorm. In deze bol slaat de tulp zijn voedsel op om van te kunnen groeien. Knollen, zoals bijvoorbeeld de Dahlia, slaan daarentegen het voedsel op in de wortels. Doordat de tulp zijn eigen voedsel opslaat, heeft hij na het planten of tijdens de bloei geen extra voeding in de vorm van meststoffen nodig. In de bol zit genoeg voeding voor 1 bloeiperiode. Daarom vallen tulpenbollen onder de éénjarige bloembollen. Elk najaar plant je dus nieuwe tulpenbollen voor het volgende voorjaar. Na het voorjaar haal je de oude bol uit de grond. Het kan zijn dat je nieuwe bolletje ziet groeien bij de moederbol. Alleen de grote baby bollen hebben een kleine kans om uit te komen. Combineer deze met nieuw aangeschafte bollen voor gegarandeerd succes.

Tulpen soorten

Vele tulpenliefhebbers kennen voornamelijk de enkele tulp, die vaak terug te vinden is in boeketten. De echte plantenouders weten dat er nog veel meer prachtige tulpen soorten zijn. De meeste vind je natuurlijk in ons uitgebreide assortiment.

De volgende soorten fleuren jouw tuin helemaal op in het voorjaar:

Darwin tulp

De Darwin tulp is de eerste in Nederland gekweekte tulp. Deze tulpen staan bekend om hun bekervormige bloemen in stralende kleuren als geel, oranje, rood en roze. Ook dubbel kleurige Darwin tulpen zijn vaak op de bollenvelden te vinden. De tulp bloeit tussen april en mei, en wordt zo’n 70 cm hoog.

Dubbele tulp 

De dubbele tulp heeft veel meer lagen bloemblaadjes dan de enkele tulp. De bloemblaadjes en de manier van bloeien doen een beetje denken aan pioenrozen, waardoor deze hij ook wel de pioenbloemige tulp wordt genoemd. Er zijn zowel vroegbloeiende als laatbloeiende dubbele tulpen. Kijk dus altijd goed op de verpakking of op onze website wanneer de bol de grond in moet.

Gefranjerde tulp

De naam van de gefranjerde tulp zegt al precies hoe deze er uit ziet. De bloemblaadjes van deze tulp zijn namelijk gefranjerd. De kartels op de grote bloembladeren geeft deze tulp een stoer uiterlijk. Geniet de hele maand mei van deze kleurrijke tulp.

Leliebloemige tulp

De leliebloemige tulp lijkt, zoals je kunt verwachten, erg op een lelie. De bloembladeren zijn spits en gebogen. De bloem staat dus in tegenstelling tot andere tulpen meer open. Toch kan je aan de felle kleurcombinaties zien dat het echt een tulp is. Net als de gefranjerde tulp bloeit de lelietulp in mei.

Parkiettulpen

De parkiettulp heeft een beetje wat weg van de gefranjerde tulp. De bloemblaadjes vind je in nog excentriekere vormen, waardoor deze tulp erg gewild is voor in de tuin. Naast deze opmerkelijke vormen heeft deze tulp ook vrolijk kleurcombinaties. De parkiettulp is over het algemeen langer dan de enkele tulp en heeft een grote bloemdoorsnede van tot wel 12 cm. Deze tulp begint zijn bloei in april.

Botanische/Wilde tulpen

De botanische tulp is nog steeds in de natuur te vinden. In Zuid-Europa, Noord-Afrika en delen van China kan je wilde tulpen tegenkomen. Botanische tulpen zijn over het algemeen kleiner dan de andere tulpen. Ze zijn er in verschillende cultivars die allemaal hun eigen bladvorm en kleur hebben. Ook in bloeiperiode zit er een groot verschil. Vroegbloeiende botanische tulpen bloeien al in februari, terwijl de laatbloeiende tulpen pas in mei opkomen.

Combineren

Veel tulpensoorten zijn goed te combineren met elkaar of met andere bloembollen soorten. Houd rekening met de volgende zaken bij het combineren van bloembollen:

  1. Het is natuurlijk mooi als kleuren goed matchen. Iedereen heeft zijn eigen stijl en daarbij passende kleuren.
  2. Maak voor het aanschaffen van bloembollen een keuze hoe lang jij wil genieten en of je bollen te gelijk of na elkaar wil laten bloeien. Combineer voor een langdurige tulpen feest bijvoorbeeld een vroegbloeiende dubbele tulp met een laatbloeiende dubbele tulp. Wil je meerdere soorten tegelijkertijd in bloei? Combineer bijvoorbeeld gefranjerde tulpen met leliebloemige tulpen.
  3. Niet alle bloembollen zijn geschikt om dicht op elkaar te groeien. Ze kunnen elkaar stuk maken tijdens de groei of zitten de ontwikkeling dwars. Bekijk altijd voor het planten de plantafstand op het label. Daarnaast is de plantafstand ook belangrijk voor de keuze om bollen in pot of de volle grond te planten.

Kan jij geen keuze maken tussen alle prachtige tulpen en ander bloembollen? Bekijk dan onze bloembollen pakketten! Deze kant-en-klare pakketten zorgen gemakkelijk voor een bloemenfeest in het voorjaar.

Wil jij hulp bij het planten van jouw tulpenbollen? Lees dan ons tulpenbollen planten artikel.