Een tuin vol Alliums

Een tuin vol Alliums

Bloembollen |

Ben jij ook fan van alliums? Dat komt goed uit! Allium (sierui) is een bloembol waarvan er zo’n 700 soorten bestaan. De ene is nog mooier gekleurd en heeft een nog specialere vorm dan de andere. De sierui is perfect om allerlei plantencombinaties mee te maken, zowel in de tuin als in een bloembak. De bloembol gaat perfect samen met andere Tuinplanten en Bloembollen. Daarnaast is de allium ook nog eens heel makkelijk te verzorgen. Hij houdt van een zonnige plek, maar ook in een minder zonnige tuin zijn deze fascinerende bloemen echte blikvangers. En ze komen het jaar daarna gewoon terug!

Late voorjaarsbloeiers

De meeste soorten sieruien bloeien in juni, kort na de echte voorjaarsbloeiers en kort voor de meeste zomerbloeiers. Deze bloembollen zijn daarom onmisbare planten om jouw tuin over te laten gaan van de lente in de zomer. Alliumbollen moeten in de herfst worden geplant. Hierdoor scharen we de allium toch onder de voorjaarsbloeiende bloembollen. Het is even wachten maar in mei wordt je geduld rijkelijk beloond! Alle sierui-bloemen kunnen ook als snijbloemen of droogbloemen worden gebruikt. De bloemen blijven vrij lang staan, in een vaas gemiddeld 2 weken

Alliums kunnen daarnaast jarenlang op dezelfde plaats in de tuin blijven staan. Geef de bollen direct na de bloei biologisch meststoffen en laat de bloemen en bladeren volledig afsterven. Snij het afgestorven loof af en de bloemen zullen in het volgende voorjaar weer verschijnen. Een sierui in een bloempot is meestal niet vorstbestendig, bewaar deze daarom op een vorstvrije plaats, bijvoorbeeld in een schuur.

Wil je meer leren over het planten en verzorgen van alliums? Lees dan het artikel “Allium: de perfecte bloembol voor lente en zomer”

Grenzeloos combineren

Alliums zijn heel veelzijdig en daardoor makkelijk te combineren onderling en met andere bollen en planten. Er zijn ontelbaar mogelijkheden om lekker te combineren met planten en bollen. Wij geven je een paar voorbeelden van kleurrijke combinaties en geven je tips waar je rekening mee moet houden.

Een stuk tuin met alleen één alliumsoort is natuurlijk al een fantastische keuze Deze bloembol is namelijk bijzonder geschikt als solitaire plant. Door de opvallende vorm van de bloemen ziet de sierui er in uw tuin modern en toch sierlijk uit. Kies bijvoorbeeld voor de Bulgaarse sierui (Allium siculum) met zijn kleurrijke wit met donker paarse bloembladeren. Ook in een bloempot of kuip groeit deze opvallende bloem heel goed. Kies hiervoor de soorten die iets lager houden, zoals Allium moly. Opvallend op het terras of het balkon!

  • Combineren in een border

Bloembollen en planten in een border combineren is net als het maken van een schilderij. De kleurafstemming moet kloppen, een plant of bol mag niet de overhand krijgen en de ruimtes moeten goed gevuld zijn en in elkaar over lopen. Mix & match met vormen en kleuren voor een spectaculaire effect. Combineer bloeiende tuinplanten in verschillende vormen en kleuren. Zo kan je alliums mooi een border mixen met onder andere de iris germanica of pioenrozen. Wil jij niet te veel kleurverschil? Bekijk dan onze bloembollen pakketten. Hier vind je zowel prachtige pakketten op kleur als gemixte kleuren pakketten.

Hoogte verschillen zijn ook belangrijk binnen een border. Kies voor één hoogte en plant de hoge soorten alliums bijvoorbeeld tussen de andere hoge planten in de border. Zo krijg je mooi totaalbeeld. De enorme kogelvormige bloemen van Allium 'Summer Drummer' ziet er heel mooi uit met wat hogere borderplanten met paarse en blauwe bloemen die in dezelfde periode bloeien (juli-augustus). Plant tussen middelhoge borderplanten iets lager bloeiende sierui-soorten. Bijvoorbeeld de sierlijke Allium Caeruleum en de lichtpaarse Allium unifolium verdienen een opvallende plaats in de tuin. Prachtig te combineren met bijvoorbeeld lavendel, blauwe scabiosa en andere middelhoge tuinplanten in de kleuren blauw en paars. Of laat de border in hoogte op- of aflopen. Laat de alliums bijvoorbeeld boven de lage borderplanten uitsteken. Speel met deze hoogt effecten voor een nog opvallendere tuinborder.

  • Combineren in bloempotten

De lagere alliumsoorten zijn perfect voor in sierlijke bloempotten. Zo kan jij makkelijk jouw tuin, terras of balkon kleur geven. Combineer deze alliums met vroegbloeiende bloembollen voor een langdurige bloemenzee. Of kies voor laat bloeiende voorjaarsbloeiers voor een prachtige mix. Weet je niet zo goed welke bloembollen jij in een bloempot wil zetten? Bekijk dan onze “flowerbulb discs”! Deze bloembollen pakketten zijn een mix van alliums en tulpen. Zet deze schijf in een pot, vul deze aan met potgrond en geef water bij. De rest doen de bollen zelf.

Wil je nog meer verschillende soorten bloembollen ontdekken? Bekijk dan onze ruime assortiment